L'IBEX 35 completa una setmana fantàstica i conquereix els 8.400 punts

El selectiu espanyol s'ha revalorat a prop del 5% durant les darreres sis jornades

Virginia Mora
Bolsamania | 25 nov, 2022 09:58 - Actualitzat: 18:11
ep vista de varios paneles del ibex 35 en el palacio de la bolsa a 21 de octubre de 2022 en madrid
Marta Fernández Jara - Europa Press

L'IBEX 35 ha estès la bona ratxa i ha tancat en positiu aquest divendres (+0,34%; 8.416,60 punts), quan ha tornat la referència de Wall Street, encara que només ho farà mitja sessió després d'estar tancat aquest dijous amb motiu de la celebració d'Acció de Gràcies. Avui és Divendres negre, encara que segons els mitjans nord-americans aquesta temporada de compres podria no tenir gaire impuls, sobretot a Europa, a causa de l'elevada inflació. Sense comptar la sessió d'aquest divendres, el selectiu espanyol ha tancat en positiu les darreres cinc sessions i s'ha revalorat un 4,25%.

IBEX 35
11.089,200
  • -0,20%-22,10
  • Max: 11.105,60
  • Min: 11.057,40
  • Volume: -
  • MM 200 : 9.720,55
15:30 28/03/24

Sembla que les borses del Vell Continent tancaran amb tranquil·litat aquesta setmana. Aquest dijous l'IBEX 35 va tancar en verd, igual que els seus parells europeus, fregant els 8.400 punts durant una jornada sense grans ensurts ni dades macroeconòmiques importants, precisament en romandre tancat Wall Street.

Dins l'IBEX, han destacat les pèrdues d'ACS, després de rebre un consell de venda de Goldman Sachs; i de Laboratorios Rovi, que ha seguit amb la seva ratxa baixista de les darreres jornades.

En positiu, Repsol ha estat els valors més alcistes amb Santander i la resta de bancs, després que Citi hagi comentat que l'acord hipotecari amb el Govern tindrà poc impacte en els resultats.

SEGUEIXEN ELS PROBLEMES A LA XINA

La falta de la referència del mercat nord-americà també s'ha deixat sentir a Àsia, on les borses han acabat en vermell la gran majoria davant les notícies que han arribat des del Japó i la Xina. Tòquio ha publicat aquest divendres la taxa d'inflació, que ha pujat per sisè mes consecutiu i s'ha situat al nivell més elevat dels darrers 40 anys en tocar el 3,6%, molt lluny de l'objectiu del 2% del banc central japonès.

Sobretot han pujat els aliments i els combustibles, però el repunt s'ha estès a més béns, cosa que ha començat a posar en dubte l'argument que la inflació provocada per l'energia seria transitòria.

Però, a més, des de la Xina no deixen d'arribar males notícies relacionades amb la Covid. Aquest dijous es va marcar un nou rècord de contagis, i diverses ciutats de tot el país ja estan aplicant mesures i restriccions per contenir els brots. Ja es tem que això pugui endarrerir la tan anhelada reobertura de l'economia del gegant asiàtic, cosa que, si finalment passa, acabarà afectant tothom.

I és que segons les estimacions d'Oxford Economics, s'espera una àmplia reobertura, però si es retarda fins a la primavera del 2024, això afectaria la recuperació del consum privat i podria restar 1 punt percentual al creixement del PIB de la Xina l'any que ve, cosa que alhora afectaria el creixement de l'economia mundial, diuen els experts de la companyia anglesa.

Com a factor positiu, el Banc Popular de la Xina ha baixat el coeficient de reserves a la banca per injectar-hi 67.000 milions d'euros al sistema.

A VOLTES AMB L'ENERGIA I PRESSUPOSTOS A ESPANYA

Mentrestant, al món continua pesant l'escassetat d'energia, però a Brussel·les els ministres d'Energia europeus han estat incapaços de fixar un límit al preu del gas, encara que sí que han acordat compres conjuntes. Es tornaran a reunir al desembre per intentar arribar a un acord. Això respecte al gas, encara que el possible límit al preu del petroli rus continua estant damunt la taula, i això ha provocat que Vladimir Putin hagi amenaçat Europa amb "greus conseqüències", perquè, segons diu, aquestes accions són "contràries als principis" de les relacions de mercat”.

De tornada a Espanya, cal destacar que el Congrés dels Diputats ha tirat endavant els darrers Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) de la legislatura, després de les cessions del Govern a Bildu i ERC. A més, la Cambra baixa també ha donat el vistiplau als nous impostos a la banca, a les energètiques i a les grans fortunes, i els ha remès al Senat per continuar amb la tramitació parlamentària.

Aquest divendres no estan previstes grans referències macro. A Europa desperta especial atenció Alemanya, que ha publicat la dada definitiva del PIB, mentre que als EUA no hi ha cap dada prevista.

El petroli cotitza aquest divendres amb caigudes el 0,3% en el cas del barril de tipus Brent (85,04 dòlars), de referència a Europa, i una mica superiors, del 0,1%, per al de qualitat West Texas (77, 83 dòlars), de referència als EUA. Al mercat de bons, la rendibilitat dels títols a 10 anys del Tresor nord-americà cau fins al 3,728%. I l'euro/dòlar cotitza amb lleugeres caigudes, del 0,1%, fins als 1,0403.

contador