Què és la moda dels raigs làser als ulls i per què són males notícies per al bitcoin?

"És el símptoma que la correcció pot ser encara més gran", diuen els experts

Noemí Jansana / Vídeo: Alberto Sánchez
Bolsamania | 21 abr, 2021 09:34
ep archivo - bitcoin 20210225163906
UNIVERSIDAD DE HAWAI EN MANOA - Archivo

La correcció que està vivint el mercat de les monedes digitals, i especialment el bitcoin, després dels recents màxims de mitjans d'abril, té com un dels seus eixos principals la ressaca de la desmesurada eufòria que ha posat els actius digitals en boca de tots. Les monedes de xifrat estan de moda, avisen els experts, cosa que, lluny de ser positiu, és tremendament contraproduent per a l'acció del preu, ja que es fixen objectius il·lògics i es popularitzen tendències en les xarxes socials com afegir raigs làser als ulls dels perfils de Twitter.

Es tracta d'un corrent que no és nova en la criptocomunitat. De fet data de mitjans de febrer, coincidint amb la primera vegada que la creació de Satoshi Nakamoto va superar la capitalització del bilió de dòlars. Des de llavors, més i més usuaris han afegit aquesta modificació a les seves fotos de perfil, acompanyant-la del hashtag #LaserEyesTill100K, en una campanya viral, perquè el criptoactiu més popular arribi a aquest preu, el de 100.000 dòlars.

Òbviament, nombrosos 'criptoevangelistes' i coneguts defensors de les 'criptos' es van sumar ràpidament a la iniciativa. Els bessons Cameron i Tyler Winklevoss, el CEO de MicoStrategy, Michael Saylor, el fundador de Tesla, Elon Musk, diversos congressistes dels EUA, polítics europeus i tota mena de celebritats com el fill de John Lennon, Sean Ono Lennon; fins a la mateixa Paris Hilton va mantenir la modificació en la seva imatge a la xarxa social de microblogging durant un temps, a principis d'abril.

L'origen d'aquest moviment és incert, però segons la web Know Your Meme, s'inspira en el meme creat després del llançament del videojoc Mass Effect 2 el 2010. Quan el malvat del joc, Harbinger, pren control dels seus enemics, els ulls d'aquests es tornen d'un color groc brillant. A partir de llavors, la idea dels ulls làser es va convertir en una llegenda que representa la presa de "control total" o "control directe" d'una persona, convertint-se així en un meme.

El meme va arribar com a tal al criptoespai el 15 de febrer, després que el podcaster criptogràfic Greg Zaj tuitegés el ja citat hashtag #LaserRayUntil100K en referència al bitcoin, segons va ressenyar Decrypt.

No obstant això, aquesta moda, lluny de complir amb l'objectiu de bombar el preu, és un clar "símptoma" que el retrocés en marxa té el potencial de ser molt més gran, indica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. Uneix la seva veu, així, a la d'altres prestigiosos analistes que denuncien que només atrau butxaques inexperts que no saben en què estan invertint i que s'han interessat pel bitcoin d'oïda, sense investigar-ne els riscos i comprant 'a la 'babalà'.

El veterà analista Peter Brandt ha qualificat al Twitter les recents caigudes com la "correcció dels raigs làser als ulls", en una clara crítica a l'increment d'aquests usuaris. "Com més ulls amb raigs làser hi ha a Twitter més probabilitats hi ha d'una correcció al mercat", ha escrit. I ha afegit: "Si voleu que acabi, allibereu dels vostres ulls vermells".

La realitat, per a Rodríguez, és que quan alguna cosa està tan en voga "no pot seguir pujant", simplement, perquè "el mercat no ho posa tan fàcil". L'analista de Bolsamanía creu que "la rectificació del recent auge hauria de ser molt més gran" per "acabar de netejar" aquells inversors que no coneixen realment aquest mercat. Només en el moment en què es calmi l'ardor de les últimes setmanes, la creació de Satoshi Nakamoto podrà reprendre l'impuls alcista de mitjà i llarg termini que, això sí, "es manté intacte", indica l'expert.

contador