L'IBEX 35 recupera els 9.100 punts després d'una bona dada d'IPC als Estats Units

Baixa al 6% el febrer i el subjacent baixa fins al 5,5%

Per

Bolsamania | 14 mar, 2023

Actualitzat : 18:38

L'IBEX 35 es recupera amb força aquest dimarts i es torna a situar per sobre dels 9.100 punts (+2,23%, 9.159 punts). El selectiu i la resta de borses europees es reafirmen en els números verds després de la caiguda de l'IPC del febrer als EUA. La taxa general cedeix des del 6,4% del gener fins al 6%, i la subjacent fins al 5,5% des del 5,6%, encara que aquesta última va repuntar lleugerament en taxa intermensual.

Aquesta referència pren encara més importància en plena crisi del sector bancari, de cara a veure què pesa més als plans de tipus de la Reserva Federal (Fed). Us recordem que el banc central nord-americà es pronuncia la setmana que ve i que ara s'estima que elevarà tipus en 25 punts bàsics o fins i tot que no els tocarà davant de la situació que s'està vivint al sector financer.

Nomura va més enllà i assenyala que la Fed retallarà el tipus d'interès de referència en un quart de punt percentual i deixarà de reduir la mida del balanç durant la propera reunió de política monetària de la setmana que ve. "En reacció als riscos d'estabilitat financera que s'acosten, ara esperem que la Fed retalli els tipus", afirma. Els economistes de Barclays s'han unit a Goldman Sachs i Natwest per demanar una pausa a la campanya d'enduriment monetari de la Fed a la reunió del març, mentre que els analistes del BlackRock Investment Institute anticipen una pujada de 25 punts bàsics.

Amb tot, les borses han estat molt més animades avui (DAX: +1,83%; CAC: +1,86%; FTSE MIB: +2,36%; FTSE 100: +1,17%) a mesura que les crisis el sector bancari sembla que es va aplacant. La situació és complicadíssima, perquè s'ha encès una metxa que podria fer que tot esclatés ràpidament, i el mercat està molt pendent que més bancs anunciïn la possible liquidació enmig de l'efecte contagi després del que va passar amb Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank.

Les accions financeres mundials han perdut 465.000 milions de dòlars de valor de mercat en dos dies, a mesura que els inversors venien els títols bancaris a causa de la crisi. Es tem que les empreses financeres vegin afectades les seves inversions en bons i altres instruments per la inquietud suscitada pel que va passar amb SVB.

El mateix president dels Estats Units, Joe Biden, va sortir ahir a calmar els mercats. La ràpida reacció de les autoritats evidencia que la crisi és complicada i molt rellevant. El que cal ara és que aquesta reacció aconsegueixi aturar les pors. De moment, sembla que ha aconseguit tot el contrari.

Biden ha afirmat aquest dilluns que "el sistema bancari és segur" i que demanarà "al Congrés i als reguladors bancaris que reforcin les regles per als bancs" perquè sigui "menys probable" que es repeteixin episodis com les últimes fallides.

Amb tot, Àsia ha tancat amb caigudes voluminoses aquesta matinada enmig de la crisi dels bancs, mentre que els polítics japonesos han parlat per tranquil·litzar els ciutadans, indicant que no esperen un impacte d'aquesta crisi en les seves entitats financeres.

L'agenda d'aquest dimarts inclou, a més de l'IPC nord-americà, la inflació del febrer a Espanya (que puja fins al 6% des del 5,9% del gener). Abans s'ha conegut la taxa ILO de desocupació del gener al Regne Unit, que es manté al 3,7%.

PER SI FOS POC

Per si tot això fos poc, aquest dimarts torna a estar al focus la debilitat de Credit Suisse. Els títols de l'entitat helvètica cauen més d'un 4% a la borsa i marquen nous mínims històrics després que el banc hagi anunciat que ha trobat “debilitats materials” en els seus processos d'informació financera per als exercicis 2021 i 2022.

“El 31 de desembre del 2022, el control intern del grup sobre la informació financera no era eficaç, i per les mateixes raons, la direcció ha reavaluat i ha arribat a la mateixa conclusió respecte al 31 de desembre del 2021”, ha indicat la companyia a la publicació del seu informe anual. El banc ha indicat que els seus resultats per a l'últim exercici, en què s'ha registrat la pèrdua anual més gran des de la crisi financera, no s'han vist afectats per aquests fets.

ALTRES MERCATS

L'euro canvia als 1,0713 dòlars (-0,14%). El petroli cau un 2%. El Brent se situa als 79,23 dòlars el barril i el WTI, als 73,29 dòlars.

L'or es manté per sobre dels 1.900 dòlars l'unça (1.909 dòlars) i la plata ronda als 22 dòlars (21,76 dòlars).

El bitcoin puja fins a nivells propers als 26.000 dòlars (+7%) i l'ethereum s'aproxima als 1.800 dòlars (+6%).

La rendibilitat del bo nord-americà a 10 anys se situa al 3,655%.

Últimas noticias