El dòlar rep el cop definitiu de la Fed i l'euro ignora la debilitat econòmica

La lliura esterlina també es manté en terreny positiu

Noemí Jansana
Bolsamania | 10 gen, 2019 16:11
eurodolar 680280

Les actes de l'última reunió de la Reserva Federal dels EUA han estat interpretades pels operadors com la confirmació oficial dels pronòstics sobre tipus d'interès aquest 2019. L'opinió que cala als mercats és que el banc central mantindrà en pausa les pujades durant els propers dotze mesos, cosa que ha acabat dinamitant el dòlar que ha cedit més enllà de les 1,1550 unitats per euro aquest dijous.

Els inversors s'han posat a l'esquena, de moment, l'amenaça de desacceleració econòmica de l'Eurozona a la qual han apuntat les recents dades macro i han trencat importants nivells de resistència en l'euro/dòlar que indiquen que "el ral·li prossegueixi fins als 1,18 dòlars, màxims de setembre", segons José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

El document publicat pel banc central nord-americà aquest dimecres mostra que nombrosos membres del Comitè de Política Monetària del supervisor econòmic (FOMC per les sigles en anglès) estan a favor de no incrementar les taxes aquest any. Unit al sentiment positiu al voltant de les converses comercials entre la Xina i els EUA, que han conclòs després d'un tercer dia de negociacions a Pequín amb importants avenços, segons diverses informacions, també anima la gana pel risc i bomba capitals en actius menys segurs. I això també juga en contra del dòlar.

A tots aquests esdeveniments cal sumar l'increment dels preus del petroli, que indiquen que "les pors globals eren exagerades" segons analistes de CMC Markets. L'auge del cru ha animat divises vinculades a les matèries primeres com el dòlar canadenc, que ha marcat el seu màxim d'un mes. El Banc de Canadà també ha animat la seva divisa amb declaracions segons les quals "noves pujades de tipus són necessàries".

Pel que fa a la lliura, el retrocés del dòlar ha mantingut la moneda a prop dels 1,28 dòlars, quan el Parlament britànic s'endinsa en la segona jornada del debat que ha de culminar en la votació de l'acord de la primera ministra, Theresa May, sobre el Brexit. Amb tot, els analistes coincideixen a assenyalar que aquest auge de les divises europees enfront del dòlar no durarà.

A l'Eurozona, les dades macro es mantenen tossudament febles, especialment a Alemanya i França, les locomotores del bloc de l'euro. Per si això fos poc, s'espera que el Banc Central Europeu es mantingui clarament acomodatici el 2019, el mantindrà la pressió en la divisa comunitària.

Al Regne Unit, les pors del Brexit mantindran la lliura també a ratlla. Els analistes esperen que a mesura que s'aproximi la votació de 15 de gener, la lliura també acusi els efectes de l'increment d'un divorci caòtic entre el Regne Unit i la Unió Europea (UE).

contador