Sánchez amenaça els indepentistas amb eleccions, però després ho nega

El president del Govern dona per fet que els seus pressupostos no tiraran endavant

Bolsamanía
Bolsamania | 11 feb, 2019 14:05 - Actualitzat: 18:14
ep pedro sanchez enimagenarchivo
Ricardo Rubio - Europa Press

El president del Govern, Pedro Sánchez, estudia el 14 d'abril com a data per convocar eleccions generals, tot just un mes i mig abans dels comicis europeus, municipals i autonòmics que se celebraran el 26 de maig. La data s'ha filtrat després que el cap de l'Executiu hagi donat per fet que el Congrés tombarà seus pressupostos. No obstant això, des de Moncloa no han aclarit aquesta informació i sostenen que el president i els ministres estan concentrats en la defensa del projecte de comptes públics.

De fet, la portaveu del grup socialista al Congrés dels Diputats, Adriana Lastra, ha assegurat que ningú dins de l'Executiu ni del partit "està parlant del 14 d'abril" com a data per celebrar les pròximes eleccions generals. Tot i així, durant una roda de premsa des de la seu del partit a Ferraz, ha considerat que la legislatura tendeix a acabar-se si es tomben els PGE aquest dimecres.

La data l'ha donat a conèixer l'agència Efe, que cita fonts de l'Executiu. La possibilitat de l'avançament electoral ha cobrat força davant l'augment de la incertesa per l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) per 2019, que aquest dimarts i dimecres s'enfronten a una dura prova a la Cambra baixa: el debat de les esmenes a la totalitat als comptes públics.

El distanciament que s'ha produït durant els últims dies entre el Govern i els partits independentistes catalans també ha estat clau, i és que l'Executiu necessita dels suports d'ERC i PDeCAT per tirar endavant els PGE, i aquestes formacions semblen menys disposades que mai a recolzar els comptes llevat que es parli d'autodeterminació. Però, a més, a això s'ha sumat la manifestació celebrada aquest diumenge a Madrid per reclamar eleccions anticipades, i que va ser convocada pel PP i Cs, i durant la qual es va tornar a reclamar a Pedro Sánchez que doni la paraula als espanyols a les urnes.

La possible convocatòria d'eleccions, que molts atribueixen a una forma del Govern de pressionar els independentistes a la recerca de l'acord sobre els PGE, obligaria Sánchez a dissoldre les Corts i convocar aquesta cita a la urnes la setmana que ve, el proper 19 de febrer, per complir els 54 dies que estableix la llei. La possibilitat d'un "superdiumenge" electoral per al 26 de maig també havia planejat a l'horitzó, encara que compta amb destacats detractors entre les pròpies files socialistes. Els barons del PSOE prefereixen acudir a les urnes sota una estricta perspectiva territorial, sense haver d'afegir com a ingredients electorals els aspectes més delicats de la vida política nacional, com la crisi territorial a Catalunya.

No tant així entre les del PP, i és que el líder d'aquesta formació, Pablo Casado, segueix apostant per ajuntar les generals amb les autonòmiques, municipals i europees.

contador