Cop de destral de 2.600 milions a les elèctriques perquè el Govern baixi un 22% la llum

Així ho ha anunciat la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera

Sergio García
Bolsamania | 14 set, 2021 14:58
ep la vicepresidenta tercera y ministra de transicion ecologica y reto demografico teresa ribera
DIMA - Europa Press

El Govern ha aprovat aquest dimarts un "pla de xoc que rebaixa la factura de la llum del consumidor mitjà un 22% mensual fins a final d'any". Així ho ha anunciat la vicepresidenta tercera i ministra de Transició Ecològica i Repte Demogràfic, Teresa Ribera, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Per a això, el Govern ha demanat al Parlament tramitar d'urgència els dos decrets llei per rebaixar així el preu de la factura de la llum.

"Dos projectes de llei que estan avui en tramitació al Parlament, un pel qual es minora el CO₂ a les empreses que generen electricitat i se'n veuen beneficiades o pel qual es crea el Fons Nacional de sostenibilitat del sistema elèctric", ha explicat la vicepresidenta. Per a les elèctriques, això significa un 'cop de destral' de 2.600 milions fins a març de 2022.

A més, el Govern crearà un nou model per fixar els preus de la llum canviant el seu sistema de pujades perquè les petites comercialitzadores puguin licitar i fixar un preu diferent al del mercat majorista. "Noves subhastes d'energia per aportar liquiditat i competència als mercats i facilitar una energia barata", ha defensat Ribera durant la seva intervenció.

En matèria de fiscalitat, s'ha prorrogat la suspensió de l'impost a la generació d'electricitat del 7% i s'ha rebaixat l'impost especial de l'electricitat des del 5,1% fins al 0,5%.

Una altra de les mesures anunciades per l'executiu de Pedro Sánchez ha estat la de crear un subministrament mínim vital que ampliï la prohibició del tall del servei durant sis mesos. Sobre la tarifa del gas, Ribera ha anunciat que es limitarà durant els sis propers mesos perquè la pujada del carburant no impacti en les factures de les llars durant l'època més freda de l'any.

La Llei de les Aigües també passarà per xapa i pintura per "evitar aquests episodis que a tots ens han donat vergonya aquest estiu", ha promès Ribera.

"Baixar la factura de tots els consumidors, donar més protecció als vulnerables i impulsar la recuperació econòmica" són els objectius que es fixa l'Executiu, segons Ribera. Això sí, la també ministra ha reconegut que la capacitat d'intervenir del Govern és limitada: "És un assumpte que va més enllà de l'àmbit polític europeu".

contador