Moriran els plans de pensions? La meitat de gent descarta obrir-ne un si es retalla la fiscalitat

D'aquells que ja en tenen un contractat, un 43% està disposat a cercar d'altres opcions per a la seva jubilació

Irene Hernández
Bolsamania | 17 nov, 2020 18:12
1599489448 reunificar deudas sin aval

Cercar altres opcions de cara a la jubilació o descartar-ne per complet la contractació. Són les reaccions que provocaria en la majoria dels espanyols la retallada en la fiscalitat dels plans de pensions anunciat pel Govern. I és que els avantatges fiscals són, precisament, la característica que més coneixen els espanyols i la que més valoren a l'hora de triar aquest tipus de producte per a estalviar de cara al futur. Què passarà si finalment els plans tiren endavant?

Actualment, l'aportació màxima dels plans de pensions individuals amb dret a deducció a l'IRPF se situa en els 8.000 euros. No obstant això, segons l'Avantprojecte de Llei de Pressupostos Generals de l'Estat de 2021, la quantitat màxima per la aquells que tinguin contractat un pla de pensions podran deduir de les aportacions que facin a partir de l'any vinent baixarà fins als 2.000 euros. Una possible reforma i modificació dels incentius fiscals en els plans de pensions particulars que podria afectar el comportament d'aquells ciutadans que ja el tenen contractat i dels que encara no en tenen.

El 43% dels que tenen un pla de pensions afirma que l'eliminació total dels avantatges fiscals el motivaria a buscar altres opcions per a la seva jubilació, xifra que es redueix al 25% en el cas que es decideixi reduir els avantatges fiscals en els plans individuals i es traslladin gradualment als plans d'ocupació. Només un 7% es decantaria per una altra opció per a la jubilació, si finalment es redueix l'aportació màxima anual sobre la qual s'aplica l'avantatge fiscal.

En el cas d'aquells que no tenen un pla de pensions, més de la meitat, el 52%, no es plantejaria contractar aquest producte en cas que es redueixi l'aportació màxima anual sobre la qual s'aplica l'avantatge fiscal. Només un 26% es plantejaria obrir-se un pla de pensions individual en la mateixa mesura que abans en el cas que es redueixi l'aportació màxima anual sobre la qual s'aplica l'avantatge fiscal. Aquests són els resultats de l'últim informe dut a terme per ING sobre les tendències clau dels espanyols davant la jubilació.

En ell també es reflecteix que la percepció que tenen els espanyols sobre els plans de pensions com a instrument d'estalvi per a la jubilació està polaritzada. Un 33% els considera poc o gens adequat, mentre que el 40% creu que és una eina adequada per a estalviar de cara a la jubilació. Una adequació que s'incrementa fins al 57% entre els qui ja han començat a estalviar per a la seva jubilació i fins a un 64% entre els qui ja tenen un pla de pensions.

Quant al coneixement que es té sobre aquest producte, les comissions continuen essent les grans desconegudes, ja que únicament el 32% dels espanyols sap que en tenen. Respecte a la rendibilitat dels plans de pensions, la majoria, un 46%, afirma no saber si la garanteixen, mentre que un 32% diu que només alguns plans. Gairebé la meitat, un 47%, assegura estar al corrent dels avantatges fiscals amb què compten.

contador