La banca reacciona i apropa a l'IBEX-35 al nivell dels 9.400 punts

El sector bancari ha estat el principal motor alcista del selectiu espanyol

  • Telefónica i Repsol també han contribuït als guanys de l'índex
  • Santander i Bankinter seran protagonistes aquesta setmana en presentar els seus resultats
Nieves Amigo
Bolsamania | 24 gen, 2017 09:49 - Actualitzat: 18:31
0cb916

L'IBEX-35 ha tancat amb guanys del 0,89% i s'acosta al nivell dels 9.400 punts (9.387,20 punts), impulsat pel rebot dels grans bancs espanyols, Santander (+2,24%) i BBVA (+2,94%), i recolzat també en el comportament positiu d'altres valors importants com Telefónica (+1,38%) i Repsol (+0,57%).

Per la seva banda, els valors més a la baixa del selectiu han estat Cellnex (-0,96%), Enagás (-0,88%) i IAG (-0,61%). A Europa, els guanys han estat molt més moderades, així que l'IBEX ha estat l'índex més alcista del Vell Continent, al costat del Mibtel italià.

Les borses europees han augmentat guanys quan el Tribunal Suprem britànic ha decidit que l'activació de l'Article 50 per engegar el Brexit haurà de passar pel Parlament de Regne Unit. La notícia ha estat acollida amb optimisme per uns inversors que volen que Theresa May es prengui les coses amb més 'calma' de la qual ha mostrat fins al moment.

D'altra banda, Trump ocupa totes les portades i centra totes la mirades. Una possible guerra comercial d'Estats Units amb la resta del món no agrada gens al mercat ni als inversors. El president s'ha reunit aquest dimarts amb els fabricants d'automòbils i els ha promès rebaixes fiscals i menys regulació a canvi que construeixin fàbriques a Estats Units i creuen ocupació de llarg termini. També ha signat diverses ordres executives per finalitzar la construcció de diversos oleoductes.

I, enfront del plànol polític, que serà clar protagonista de la setmana de la mà de Trump, el plànol empresarial, amb els resultats del quart trimestre. Aquest dimarts, SAP ha publicat uns comptes positius (ha millorat objectius a curt i llarg termini) mentre que EasyJet ha decebut i ha baixat un 8%.

A Espanya, el degoteig de xifres arrenca aquest dimecres amb un gran, Santander. Ahir els bancs van caure amb força davant les tensions polítiques internacionals, però també per la incertesa davant la publicació de resultats. En principi, el consens espera una millora en els seus comptes però les clàusules solc poden enlletgir les xifres d'aquest quart trimestre de l'any.

D'altra banda, a Àsia, Samsung ha anunciat un increment del 50% en els seus guanys interanuals del quart trimestre. La diversificació de la companyia, que és molt més que una empresa de mòbils, li ha permès esmorteir les conseqüències del retir massiu dels seus telèfons Galaxy Noti 7 i les recerques dels seus executius per corrupció. També cal destacar aquest dimarts el desplom a British Telecom (-20%) per "pràctiques comptables inadequades" en la seva filial italiana.

Igualment serà protagonista de la setmana el petroli, que està mostrant bastant volatilitat encara que es manté en el rang entre 50 i 55 dòlars (barril Brent: 55,67 dòlars; barril WT: 53,38 dòlars). En el focus d'atenció, les productores de petroli d'esquist (el conegut com fracking) d'Estats Units, que estan augmentant el seu ritme de producció al mateix temps que l'OPEP i els països no-OPEP ho redueixen, la qual cosa està donant al trast amb l'objectiu de pujar els preus del cru.

Per última assenyalar que el PMI manufacturer de gener a la zona euro ha sortit millor de l'esperat (55, enfront de l'estimació de 54,8), igual que a Estats Units (55,1 enfront de 54,5 previst).

ANÀLISI TÈCNICA

Mancant la reacció del vaixell almirall del nostre mercat, Banc Santander, m'agrada el que estic veient en títols com a BBVA i Telefónica

"El bon tancament d'aquest dimarts elimina d'un cop de ploma el mal sabor de boca que ens deixava la sessió d'ahir, quan es perforava la base de l'estret moviment lateral-baixista de les últimes setmanes", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"El que ve a corroborar el que estem comentant en els últims dies sobre el fet que el nostre selectiu sembla estar consolidant les fortes pujades prèvies (del 12%) consumint temps (moviment lateral) en lloc de fer-ho en profunditat. Però per tenir el senyal definitiu de l'inici d'un nou impuls alcista amb objectiu en els 10.000 punts necessitem que l'IBEX-35 tancament per sobre dels 9.550 punts", afegeix aquest expert.

"Mancant la reacció del vaixell almirall del nostre mercat, Banco Santander (que es confessa demà davant el mercat), m'agrada el que estic veient en títols com a BBVA i Telefónica. Estarem atents a la potencial superació de resistències que l'entitat basca presenta en els 6,60 euros i la nostra operadora en els 9,25 euros. Els resultats de l'entitat càntabra aquest dimecres poden, per fi, treure'ns d'aquest moviment lateral", conclou Rodríguez.

contador