La Superlliga de Florentino, "una estratagema per obtenir més diners de la Champions"

Els analistes de Barclays consideren que hi haurà una dura batalla judicial en el futbol europeu

César Vidal
Bolsamania | 19 abr, 2021 19:16
ep el presidente del real madrid florentino perez durante su intervencion en la presentacion de la
Oscar del Pozo - Europa Press - Archivo

El sorprenent anunci d'una Superlliga europea de futbol realitzat a la matinada de dilluns "podria ser una estratagema per obtenir una major participació monetària de la nova Lliga de Campions de la UEFA", segons indiquen els analistes de Barclays.

Els analistes del banc britànic afirmen que la dura batalla judicial que s'anticipa entre els dotze clubs fundadors i organismes com la FIFA i la UEFA pot durar "diversos anys" si realment es produeix l'inici d'aquesta competició.

Per a Barclays, l'anunci de la Superlliga planteja massa interrogants, com què passarà amb els actuals drets d'emissió que han comprat les televisions per als propers anys de les actuals competicions europees, com la Champions i l'Europa League, les novetats per als propers anys s'esperen conèixer aquesta mateixa setmana.

"La qüestió clau és si els termes del contracte permetrien als operadors que van guanyar els drets de la Lliga de Campions tornar-los a la UEFA si la competició perd dotze dels seus millors clubs", afirmen. Una situació que pot afectar Sky i BT al Regne Unit, però també Telefónica a Espanya.

"L'impacte sobre els organismes de radiodifusió en obert seria marginal, però significatiu per als operadors de televisió de pagament", afirmen. Així, anticipen que el grup francès Vivendi "en seria el més afectat", ja que si els drets de la Superlliga costessin el mateix que la Champions, la xifra rondaria als 200 milions d'euros, el 9% del seu EBITDA esperat per 2022.

Per contra, comenten que "ITV, Mediaset, Mediaset España i Atresmedia podrien ser els beneficiaris de la interrupció a curt termini de la visualització del futbol" si finalment es produeix una guerra total que impedeix als clubs fundadors (AC Milan, Arsenal FC , Atlètic de Madrid, Chelsea FC, FC Barcelona, ​​FC Internazionale Milano, Juventus FC, Liverpool FC, Manchester City, Manchester United, Reial Madrid CF i Tottenham Hotspur) jugar les seves lligues nacionals.

No obstant això, afegeixen, si als jugadors d'aquests equips també se'ls impedeix jugar a Eurocopa, "això podria ser negatiu per a ITV, i Mediaset Espanya, atès que tenen els drets de transmissió", encara que l'impacte seria "marginal", perquè els seguidors seguiran veient aquesta competició entre països.

LA JUVE I EL MANCHESTER PUGEN EN BORSA

De moment, els grans beneficiats de l'anunci han estat els clubs que cotitzen en borsa, com el Manchester United i el Juventus, que registren forts guanys aquest dilluns, per la previsió que augmentin els seus ingressos en el futur.

Sembla que el banc nord-americà JP Morgan Chase s'ha compromès a finançar el projecte junts amb Key Capital, societat vinculada a Borja Prado, col·laborador habitual de Florentino.

"L'incentiu financer per als clubs és evident, amb un paquet de milers de milions al cor de l'esquema, tot i que trencaria per sempre la integritat del joc de clubs", afirma Neil Wilson, analista de Markets.com.

"El tipus d'ingressos addicionals que proporcionarà la Superlliga, però, hauria de compensar-se amb una possible disminució material o la pèrdua total dels guanys existents dels acords a través de les lligues nacionals i la UEFA", afegeix aquest expert.

"Unir-se a la Superlliga podria donar als clubs la seguretat financera que tant necessiten i això és en el que s'estan enfocant els inversors. Naturalment, el repunt del preu de les accions d'avui podria ser prematur, ja que la majoria dels òrgans rectors del futbol busquen bloquejar el projecte", afirma Walid Koudmani, analista d'XTB.

contador