El petroli Brent espera a 75 dòlars la decisió de l'OPEP+ sobre la producció

El mercat espera un increment al voltant de 550.000 barrils diaris

Bolsamanía
Bolsamania | 01 jul, 2021 12:39
ep plataforma petrolifera extraccion de petroleo
REPSOL - Archivo

El petroli Brent espera amb lleugers guanys i als 75,10 dòlars per barril la decisió de l'OPEP+ sobre un possible augment de la producció de cru. A l'abril, el cartel va acordar un pla per elevar a 2,1 milions de barrils diaris el bombament de cru entre els mesos de maig i juliol, però el ministre d'Energia d'Aràbia Saudita va mantenir la incertesa respecte si el grup n'hi afegirà més subministraments més endavant aquest any, per mantenir el ritme de l'accelerada recuperació global.

Brent Crude
83,270
  • 0,63%0,52
  • Max: -
  • Min: -
  • Volume: -
  • MM 200 : -
07:21 17/05/24

L'OPEP i els seus aliats han passat més d'un any rescatant els preus des de mínims històrics i sumant subministraments cautelosament, cosa que ha portat el preu del Brent a nivells de 75 dòlars, màxims de 2019 i que suposa una pujada del 370% des dels mínims d'abril de 2020, en ple Gran Confinament. El 2021, el preu ha pujat un 47%.

"No obstant això, ara la història està canviant: el mercat petrolier es dirigeix ​​cap a un dèficit. Deixar que el mercat se sobreescalfi posa en risc la recuperació, tot i que també cal gestionar el doble risc que els subministraments iranians tornin a estar operatius en cas de recuperar-se l'acord nuclear de 2015 (més oferta, estimada al voltant d'un milió de barrils diaris) i el virus i les seves variants cobrin força (menys demanda)", destaquen des de Renta 4.

"A principi, l'OPEP+ té previst mantenir estable la producció a partir del mes de juliol i fins a abril de 2022 (encara 5,8 milions de barrils per sota dels nivells pre-pandèmia, encara que l'ajust d'oferta inicial va arribar a 9,7 milions de barrils), si bé la pressió per seguir afegint producció al mercat és creixent a mesura que la demanda es recupera", afegeixen aquests analistes.

"Per països, Rússia i Kazakhstan podrien estar a favor de promoure nous augments d'oferta mentre que l'Aràbia Saudita i Kuwait adoptarien per una posició mai cauta. El mercat espera un increment al voltant de 550.000 barrils diaris, que suposen al voltant d'un 10% de la capacitat pendent encara de tornar al mercat", conclouen.

contador