El Banc d'Anglaterra no arrisca i puja els tipus un 0,25%, fins a l'1,25%

Compleix amb el consens del mercat

Noemí Jansana
Bolsamania | 16 jun, 2022 14:08
andrew-bailey-nomme-a-la-tete-de-la-banque-d-angleterre
Andrew Bailey

Després de les pujades de la Reserva Federal dels EUA (Fed) o del Banc Nacional de Suïssa, del 0,75% i del 0,50%, respectivament, el Banc d'Anglaterra s'ha mantingut conservador en els increments de tipus i, si bé ha emprès la cinquena alça de la taxa d'interès principal consecutiva, s'ha quedat justament en allò que el mercat esperava. El banc central pilotat per Andrew Bailey ha decidit un increment del 0,25%, fins a l'1,25%.

El Comitè de Política Monetària (MPC per les sigles en anglès), compost per nou membres, ha votat per 6 a 3 a favor de la pujada de 25 punts bàsics del tipus d'interès bancari, fins a l'1,25%, i la minoria -Catherine Mann, Jonathan Haskel i Michael Saunders- s'ha inclinat per un augment de 50 punts bàsics. El tipus d'interès de referència del Regne Unit està ara al nivell més alt des del gener del 2009.

A la declaració de política monetària que acompanya el comunicat, el BoE ha assenyalat que el camí dels tipus d'interès havia augmentat substancialment des de la reunió del maig, malgrat que hi havia hagut relativament poques notícies des d'aleshores. El BoE ha dit que estava disposat a actuar "amb força" per acabar amb els perills que planteja una taxa d'inflació que es dirigeix ​​cap a l'11% a l'octubre, quan s'espera un repunt dels preus de l'energia per les perspectives d'alça addicional del límit de tarifes fixat pel regulador energètic, Ofgem.

El banc central britànic ha advertit que "no tot l'excés d'inflació pot atribuir-se a esdeveniments globals" i apunta que l'ajustada situació del mercat laboral i les estratègies de les empreses també han tingut un paper alimentant la inflació dels serveis de consum, que està més influenciada pels costos interns.

"El Banc d'Anglaterra ha sorprès els mercats en augmentar el tipus d'interès només en 25 punts bàsics, quan els agents del mercat esperaven que el banc pugés el tipus en 50 punts bàsics", diu Naeem Aslam, cap d'anàlisi d'Avatrade. "Aquesta mesura ha debilitat la lliura esterlina, cosa que no ajuda a la situació de la inflació que el banc està intentant resoldre. Això és perquè una moneda més feble comporta més inflació per al Regne Unit, ja que les importacions es tornen problemàtiques".

"Pel que fa als mercats de valors, l'índex FTSE 100 també ha baixat, perquè els operadors creuen que el banc ha de ser més estricte amb les pujades dels tipus d'interès, fins i tot si això comporta un cert dolor", afegeix.

contador