Invertir des de 1 euro en bitcoin, Amazon o Tesla: les apps de borsa sedueixen els joves

Els petits inversors han trobat en els brokers en línia la possibilitat d'entrar al mercat

Irene Hernández
Bolsamania | 23 abr, 2021 14:17
invertir-bitcoin
Getty Images

Encoratjats per la possibilitat de donar un cop de pilota, molts estalviadors han convertit la inversió en el seu nou passatemps. Els petits inversors han trobat en els brokers en línia i les aplicacions de borsa la possibilitat d'entrar al mercat de les monedes digitals o les grans companyies. L'opció d'invertir des d'1 euro en Amazon, Tesla, Alphabet o el bitcoin ha enlluernat principalment els joves, i cada vegada són més els que compren accions o fan aportacions a fons d'inversió a través d'aquestes eines.

Com és possible això? La clau està en que en realitat l'inversor no compra accions senceres de companyies com Microsoft o Netflix, que costen centenars o milers de dòlars, sinó que el que permeten aquestes aplicacions és comprar trossets d'accions, de manera que es pot començar a invertir des de pocs diners.

És el que es coneix com a accions fraccionàries. Aquest servei ens permet destinar, per exemple, 100 euros a una acció que valgui 1.000 euros. A canvi, obtenim una fracció d'aquest títol proporcional al capital que hem aportat. Aquesta operació no només permet començar a invertir amb pocs diners, sinó diversificar, ja que podem repartir els nostres diners entre diversos valors, expliquen des del comparador financer HelpMyCash. La inversió fraccionada en accions i també en ETF que ofereixen els nous brokers en línia es basa, en realitat, en derivats que reprodueixen la cotització de l'acció o del fons cotitzat i que tenen el seu mateix valor, de manera que el seu preu puja i baixa a l'igual que l'acció o l'ETF. Alguns fins i tot permeten invertir en accions fraccionàries des de només un cèntim sense comissions de compravenda.

Aquest tipus d'accions també poden donar dret a cobrar dividends. Això sí, en aquest cas, el dividend serà proporcional a la fracció de l'acció que s'hagi comprat. Cal tenir en compte, a més, que únicament es podran negociar accions fraccionades a través de brokers que ofereixin aquest servei. El mateix passa si es vol invertir en monedes digitals. Tenint en compte els preus als quals negocia actualment el bitcoin, el fet que es puguin comprar fraccions d'aquesta o altres criptodivises obre les portes a milers d'inversors desitjosos d'endur-se una part del pastís.

En tots dos casos, els inversors no han d'oblidar que, encara que sigui amb pocs diners, el risc que s'assumeix és el mateix que si es comprés una acció sencera. "Si, a més, no diversifiquem i apostem per accions amb una elevada volatilitat, el risc serà més gran", tal com passa a l'apostar per les critptomonedes, que "hem de ser conscients del risc que comporten i que són actius molt volàtils", adverteixen els experts.

EN CONEIXEN ELS RISCOS?

Durant molt de temps, les altes comissions dels brokers han suposat un fre per als petits inversors, que necessitaven destinar imports elevats per compensar els costos de cada transacció. A més, no hi havia tantes opcions per invertir. Ara, amb les noves apps d'inversió, intuïtives, senzilles i molt fàcils d'usar, invertir és molt més senzill i, sobretot, més barat, assenyalen fonts del comparador.

La pregunta és si tots els nouvinguts estan prou informats i si coneixen els riscos que corren. "La por de quedar-se fora, les notícies gairebé constants sobre la pujada de determinats actius i el poder de les xarxes socials i dels fòrums d'Internet han propiciat que molts estalviadors vulguin sumar-se a la festa. I ara és fàcil, barat i no es necessita molts diners per començar. El problema és que si no es fa amb criteri, sinó més aviat com una aposta, pot acabar sortint car", asseguren.

L'efecte trucada pot generar grans volatilitats en alguns actius, i aquestes muntanyes russes només beneficien a alguns, generalment els primers que arriben, mentre que els últims a entrar en surten perdent. Davant d'això, no convé oblidar dues regles bàsiques: no invertir en res que no s'entengui i destinar únicament els diners dels quals es pugui prescindir.

contador