Santander s'enfronta a una onada de demandes: l'OCU rep 16.000 trucades d'afectats per Popular

"Estem rebent una allau de trucades", reconeix Felipe Izquierdo, un dels advocats de l'OCU en aquesta causa

  • Els plans de l'OCU passen per començar a interposar les demandes civils dels particulars contra Popular a partir de setembre
  • L'OCU esperarà fins a finals de l'estiu per donar marge a Santander perquè es pronunciï sobre la solució que planeja donar als afectats
Nieves Amigo
Bolsamania | 06 jul, 2017 07:48 - Actualitzat: 11:49
anabotin santander

L'OCU (Organització de Consumidors i Usuaris) ha rebut ja 16.000 trucades de socis afectats per la resolució de Banc Popular que podrien plantejar-se interposar demandes civils contra l'entitat a partir de setembre. L'OCU ha decidit esperar fins a aquesta data per començar a temptejar els afectats que s'han posat en contacte amb l'organització i interposar, en el cas que així ho decideixin, les corresponents demandes civils contra Popular. La idea és donar marge a Banc Santander (que es va quedar amb Popular per 1 euro) perquè es pronunciï sobre la seva intenció de cercar una solució per als minoritaris del Popular que van acudir a l'última ampliació de 2016.

Banco Santander
4,545
  • 2,86%0,13
  • Max: 4,54
  • Min: 4,42
  • Volume: -
  • MM 200 : 3,71
17:35 18/04/24

"El que estem fent ara és atendre els afectats que es posen en contacte amb nosaltres. Cadascú té el seu problema personal, la situació de tots ells no és igual. La veritat és que hem tingut una allau de trucades", assenyala a 'Bolsamanía' Felipe Izquierdo, advocat de l'OCU en aquesta causa junts amb Eliseo Martínez. Izquierdo reconeix, però, que finalment aquestes 16.000 trucades podrien concretar-se en un nombre inferior de persones (entre 2.000 i 3.000) que finalment decidirien anar per la via contenciosa contra l'entitat.

L'OCU està resolta que es depurin responsabilitats pel que ha passat amb Popular i per això anirà per totes les instàncies. El seu objectiu principal és l'excúpula del banc amb Ángel Ron al capdavant

L'OCU està resolta que es depurin responsabilitats pel que ha passat amb Popular i per això anirà per totes les instàncies. El seu objectiu principal és l'excúpula del banc amb Ángel Ron al capdavant, contra el qual -i també contra PwC- ha interposat una demanda penal recolzada per més de 9.500 petits accionistes. L'OCU va presentar aquesta demanda el passat 12 de juny, només sis dies després de la resolució del banc, i espera que l'Audiència Nacional es pronunciï sobre si l'admet a tràmit o no al llarg d'aquest mes. "Volem que es depurin responsabilitats penals d'aquestes persones. Quan s'admeti a tràmit, si demostrem que hi va haver falsejament de comptes, buscaríem la imputació de tots els membres de l'antiga directiva", explica Felipe Izquierdo.

L'OCU apunta directament Ángel Ron, president de Popular fins l'arribada d'Emilio Saracho, com directe responsable del que ha passat amb Popular. "Saracho ho ha fet fatal, però una cosa és que ho hagi fet fatal i una altra que tingui responsabilitats penals", assenyala l'advocat de l'Organització.

SANTANDER RECONEIX "UN EFECTE ADVERS SIGNIFICATIU"

A més de l'actuació per la via civil contra Popular -"perquè tothom pugui recuperar la seva inversió", recalquen des de l'OCU- i l'actuació per la via penal contra Ron i l'excúpula de Popular sobre la qual estan esperant que es pronunciï l'Audiència Nacional, l'OCU també actuarà, per la via contenciosa administrativa, contra el FROB (Fons de Reestructuració Ordenada Bancària) i la JUR (Junta Única de Resolució). El ministre d'Economia, Luis de Guindos, recordava la setmana passada que les responsabilitats que es prenen quan un banc té dificultats recauen sobre les institucions europeus. D'acord amb la normativa comunitària i espanyola, explicava De Guindos, els organismes "que han executat totes les decisions són el Banc Central Europeu (BCE) com a supervisor únic i la JUR". "El FROB sempre actua per compte de la JUR", explicava.

"Popular és el que ens ha de respondre perquè és una persona jurídica. Si Banc Popular no té béns, respondrà Santander", assenyalen des de l'OCU

Encara que, efectivament, i segons la normativa comunitària, la responsabilitat per la resolució del Popular recau sobre les autoritats europees, les demandes s'han presentat o es preparen contra totes les parts susceptibles de tenir alguna responsabilitat en l'assumpte. Ángel Ron està en el punt de mira perquè es considera que la seva gestió, amb la dubtosa ampliació de capital duta a terme per Popular l'estiu passat, està en l'origen de la crisi del banc. Ron ja ha manifestat que es defensarà i ha eludit responsabilitats apuntant a Saracho com l'artífex de l'enfonsament de Popular. "Les seves declaracions (de Saracho) inconcretes van generar alarma al mercat i van provocar que les accions es desplomessin un 50% en qüestió de dies", va declarar recentment l'expresident de Popular, alhora que defensava la seva gestió (incloent-hi la polèmica ampliació de capital).

Mentrestant, les mirades també apunten a Banc Santander, que hauria de fer front als hipotètics pagaments si finalment les demandes civils que s'interposen contra Popular acaben fallant en contra seu. "El banc (Popular) és el que ens ha de respondre perquè és una persona jurídica. Si Banc Popular no té béns, respondrà Santander", recorda Izquierdo. Al fullet de l'ampliació de 7.000 milions que va presentar aquesta setmana, l'entitat càntabra reconeix que les demandes per Popular poden generar "un efecte advers significatiu", però al mateix temps recorda la cronologia dels fets: va comprar Popular després que la Junta única de Resolució i el FROB s'amortitzaran totes les accions. És a dir, després que les pèrdues totals per als 305.000 accionistes del banc ja s'haguessin produït.

contador