Santander es queda amb Banc Popular per 1 euro: ampliarà capital per 7.000 milions per comprar el banc

La Junta Única de Resolució ha declarat que la venda és d'"interès públic" ja que "protegeix tots els dipositants"

  • La CNMV ha suspès la cotització de Banc Popular
  • Santander podria 'patir' avui en borsa després que ahir es deixés un 3% a Wall Street per les especulacions d'una possible ampliació
Nieves Amigo
Bolsamania | 07 jun, 2017 09:40 - Actualitzat: 14:28
santander popular portada grande
BOLSAMANIA

Culebró resolt. I amb un desenllaç descomunal. Bano Santander es queda amb el Popular per un euro. Sí, compra tot el banc per 1 euro. I ho fa per salvar-lo de la fallida, perquè la seva situació era ja oficialment "inviable" per als supervisors bancaris europeus. Per engolir, l'entitat càntabra realitzarà una ampliació de capital de 7.000 milions d'euros.

Banco Popular
0,317
  • 0,00%0,00
  • Max: 0,36
  • Min: 0,30
  • Volume: -
  • MM 200 : 0,92
17:35 06/06/17
Banco Santander
4,522
  • 0,41%0,02
  • Max: 4,57
  • Min: 4,51
  • Volume: -
  • MM 200 : 3,62
17:35 28/03/24
"Popular operarà en condicions normals de negoci com a membre solvent i líquid del Grup Santander amb efecte immediat", ha resolt la JUR

Banc Santander ha enviat a primera hora un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) per informar de l'adquisició del 100% del capital social de Banc Popular com a resultat d'un procés competitiu de venda organitzat en el marc d'un esquema de resolució adoptat per la Junta Única de Resolució (JUR) i executat pel FROB.

L'entitat càntabra ha comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) que s'ha produït (i) l'amortització íntegra la totalitat de les accions de Banc Popular en circulació al tancament d'ahir i de les accions resultants de la conversió dels instruments de capital regulador Additional Tier 1 emesos per Banc Popular i (ii) la conversió de la totalitat dels instruments de capital regulador Tier 2 emesos per Banc Popular en accions de Banc Popular de nova emissió, totes les quals han estat adquirides per Banc Santander per un preu d'un euro (1 euro).

Així mateix, com a part de l'operació, Banc Santander té previst fer una ampliació de capital d'aproximadament 7.000 milions d'euros que cobrirà el capital i les provisions requerides per reforçar el balanç de Banc Popular. Les actuals accions de Banc Santander tindran dret de subscripció preferent en l'augment de capital. Banc Santander compta amb compromisos per l'assegurament pel total del referit import.

Després d'aquestes operacions, s'espera que l'impacte en el capital CET1 del Grup Banc Santander sigui neutral.

"PROTEGIR TOTS ELS DEPOSITANTS"

Just abans de conèixer el fet rellevant en què Santander comunicava la compra de Popular, el FROB (Fons de Reestructuració Ordenada Bancària) ha remès la nota de la decisió presa per la Junta Única de Resolució (JUR), l'autoritat de resolució de la Unió Bancària Europea. En ella, s'hi explica que la JUR ha transferit a Banc Santander totes les accions i instruments de capital de Banc Popular. "Això vol dir que Popular operarà en condicions normals de negoci com a membre solvent i líquid del Grup Santander amb efecte immediat".

La nota segueix explicant que aquest dimarts, 6 de juny, el Banc Central Europeu (BCE) havia decidit que Popular "fallava o podia fallar" i l'hi va notificar a la JUR. Aquesta, junts amb el FROB, va decidir que la venda era d'interès públic, ja que "protegeix tots els dipositants del Banc Popular i garanteix l'estabilitat financera. El sistema de resolució entra en vigor avui, després del suport de la Comissió Europea".

"La decisió presa avui protegeix els dipositants i funcions crítiques de Banc Popular. Això demostra que les eines donades a les autoritats de resolució després de la crisi són efectives per protegir els diners dels contribuents davant el rescat dels bancs", ha dit Elke König, presidenta de l'JUR.

La CNMV ha suspès la cotització de Banc Popular. Pel que fa a Santander, les seves accions cauen ara un 2% tot i que ha arribat a cedir un 3% i també a cotitzar en positiu. La presidenta del banc, Ana Botín, ha comparegut en roda de premsa i ha dit que l'operació és bona per al banc i per a Espanya i que Popular té "moltes fortaleses que anem a preservar".

contador