Qui guanya realment amb el 'superdividend' de Gamesa?

Iberdrola percebrà gairebé 200 milions d'euros per la seva participació propera al 20%

  • El president executiu, Ignacio Martín, rebrà un dividend brut de 447.000 euros
  • L'acció descomptarà automàticament la retribució repartida dijous, 7 d'abril
César Vidal
Bolsamania | 05 abr, 2017 18:21
ep aerogenerador gamesa

Gamesa és una de les empreses protagonistes aquesta setmana a la borsa espanyola. El fabricant d'aerogeneradors repartirà un 'superdividend' de 3,5976 euros bruts per acció als accionistes que posseeixin els seus títols a l’hora de tancar d'aquest dijous, 6 d'abril.

Siemens Gamesa
18,050
  • 0,00%0,00
  • Max: 18,07
  • Min: 18,05
  • Volume: -
  • MM 200 : 17,45
17:35 07/02/23

El 'superdividend' es repartirà dimarts que ve, l’11 d'abril, dins de la fusió amb Siemens Wind Power, i molts inversors minoristes es pregunten si val la pena comprar 'Gamesas' per rebre-ho.

Un dels principals beneficiats del 'superdividend' serà Iberdrola, que controla el 19,686% del capital. Un paquet de 54,97 milions d'accions que li dóna dret a cobrar un dividend brut de 197,7 milions d'euros. No obstant això, després de l'entrada en circulació de les noves accions emeses per donar entrada a Siemens (que controlarà el 59% de l'empresa), la participació d'Iberdrola en Gamesa es reduirà fins al 8% del capital.

Encara que Iberdrola no només es beneficiï del 'superdividend', sinó de la forta revaloració de Gamesa des del 16 de juny de 2016, un dia abans d'anunciar l'operació. Aquest dia, Gamesa va tancar just per sota de 17 euros. L'endemà, van pujar fins a gairebé 18 euros.

L'altre accionista significatiu declarat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) és el fons d'inversió Fidelity, que controla l'1,062% del capital. En total, un paquet de 2,96 milions d'accions pel qual rebrà un dividend brut de 10,6 milions d'euros.

A més, el president executiu de Gamesa, Ignacio Martín, que controla de manera directa 124.373 accions (0,045% del capital) rebrà un dividend brut de 447.000 euros. En total, Gamesa repartirà a tots els seus accionistes 1.005 milions d'euros.

INVERSORS MINORISTES

Els accionistes actuals de Gamesa tenen dues opcions. La primera és vendre els títols al mercat aquest dimecres si la intenció és compensar una pèrdua que hagin registrat en una altra inversió amb la plusvàlua aconseguida en Gamesa.

La segona opció és cobrar el dividend, el pagament del qual descomptarà la cotització, amb la seva corresponent retenció fiscal. Si l'inversor minorista ho és a mitjà i llarg termini, aquesta opció pot ser atractiva perquè no s'incorren en comissions per la venda de les accions al mercat.

Per a un accionista que estigui pensant comprar accions tan sols pel 'superdividend', cal precisar que el mateix 7 d'abril el preu de Gamesa descomptarà els 3,59 euros automàticament. Així que el guany del dividend es compensa amb un menor valor de l'acció. A més, si l'inversor compra i ven només pel dividend, haurà d'assumir les comissions d'adquisició i venda d'aquests títols.

BANKINTER RECOMANA COMPRAR...

Una altra cosa és que els inversors comprin 'Gamesa' pensant en el mitjà i llarg termini, per aprofitar tant el 'superdividend' com la previsible revaloració de l'acció durant els propers mesos/anys. Aquests inversors han de saber que el preu mitjà que estableix el consens abans de la distribució del dividend és de 23,39 euros, segons el consens de Factset. Això implica un potencial alcista del 5% sobre el preu actual de mercat (22,25 euros).

“En la nostra opinió, la fusió té sentit estratègic ja que la combinació del negoci eòlic de Siemens i Gamesa donarà lloc a la creació d'un actor global de gran rellevància al sector dels aerogeneradors”, afirmen des de Bankinter.

“El negoci eòlic de Siemens i Gamesa es beneficiarà d'unes fortaleses altament complementàries en termes de presència global (Gamesa té major presència a l’Índia i Amèrica Llatina mentre que Siemens és a Europa i a Amèrica del Nord ) i d'una cartera de productes més competitiva tant al negoci onshore com al offshore”, afegeixen aquests experts. Bankinter és molt positiu amb Gamesa ja que excloent el dividend extraordinari, valora les seves accions en 22,9 euros per acció, amb un potencial alcista del 22%. El seu consell és 'comprar' el valor.

...PERÒ JP MORGAN NOMÉS ACONSELLA MANTENIR

No obstant això, no tots els analistes són tan positius. Per exemple, des de JP Morgan Cazenove valoren les seves accions en 20,9 euros (incloent-hi el dividend) i recomanen 'mantenir' els seus títols en cartera. El banc nord-americà considera que la 'nova' Gamesa enfronta "més desafiaments que oportunitats" al futur i que la valoració actual del mercat és correcta.

També destaquen que "les cultures corporatives són molt diferents, per la qual cosa podrien haver-hi problemes d'integració". Pel que fa a la valoració, assenyalen que implica una ràtio d’EBIT ajustat previst pel 2018 de 9,5 vegades, per sobre de les 7,7 vegades als quals cotitza Vestas Wind Systems, empresa considerada més atractiva per aquests experts, i per la qual recomanen 'sobreponderar' (afegir el valor en cartera).

En la seva opinió, és vital que Siemens retingui el talent de la directiva i la cultura empresarial de Gamesa, centrada a la disciplina de costos. JP Morgan destaca el paper del president executiu, Ignacio Martín, i el seu "sòlid historial" a l'hora de reestructurar el grup i augmentar les vendes i la rendibilitat. Finalment, considera que el creixement de Gamesa en els últims temps s'ha basat en el gran comportament de la demanda a l’Índia, però al mateix temps assenyala que aquesta demanda pot "tocar sostre" el 2017, per la qual cosa serà complicat mantenir el ritme de creixement el 2018.

Així que els inversors minoristes han de valorar les previsions fonamentals de Gamesa durant els propers anys i les seves perspectives tècniques a curt, mitjà i llarg termini abans de deixar-se seduir pel 'superdividend' que es reparteix aquest dimecres. Com diu el refrany, ‘no hi ha duros a quatre pessetes’.

contador