Ningú no entén per què el Govern està entossudit a mantenir la construcció

Des del propi sector demanen paralitzar les obres per protegir la salut dels treballadors

Javier Melguizo
Bolsamania | 25 mar, 2020 10:09
proyecto-construccion-ferrovial
Ferrovial

El Govern segueix entossudit a mantenir la construcció durant l'estat d'alarma, malgrat que des del propi sector demanen paralitzar les obres per contenir l'expansió del coronavirus. Ningú no entén per què l'Executiu de Pedro Sánchez els considera un "sector essencial", ja que la seva activitat no és fonamental per proveir als supermercats ni ajudar amb les feines dels hospitals.

L'explicació que es podria trobar és que no hi hagi capacitat per fer front a les prestacions d'atur que hauria de pagar a gran part dels 1,3 milions de persones que treballen a la construcció. Si els obliga a paralitzar l'activitat, la majoria d'empreses s'acollirien a un ERTO per "força major" i l'Estat hauria de pagar l'atur a tots els treballadors afectats, tal com estableix el Reial decret 8/2020.

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, no va saber aclarir aquesta qüestió a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres que es va celebrar aquest dimarts. Va insistir que "hi ha uns sectors essencials que han de seguir funcionant" i va esmentar-ne uns quants, però en cap moment no va al·ludir a la construcció, tot i que la pregunta es referia específicament a aquesta activitat.

És la mateixa estratègia que va seguir el dilluns la vicepresidenta econòmica, Nadia Calviño. A la seva compareixença des de la Moncloa, va remarcar que les mesures adoptades pel Govern són "les més fortes del nostre entorn" i va descartar endurir-les perquè "Espanya no s'aturi". La responsable econòmica tampoc no va saber aclarir per què és fonamental que es mantingui la construcció durant l'estat d'alarma.

PRESSIONS PER PARALITZAR LES OBRES

Dins del sector no entenen aquesta situació, i han demanat al Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana que suspengui temporalment les obres. Aquesta sol·licitud l'han signat tres organitzacions que representen a més de 110.000 professionals: el Consell Superior dels Col·legis d'Arquitectes d'Espanya (CSCAE), el Consell General de l'Arquitectura Tècnica d'Espanya (CGATE) i el Col·legi d'Enginyers Tècnics d'Obres Públiques (CITOP).

El president del CSCAE, Lluís Comerón, explica que la prioritat per al sector "és frenar l'expansió del virus" i, per a aconseguir-lo, "és necessari el tancament temporal de les obres". En la mateixa línia es manifesta el president de CITOP, Carlos Dueñas, que ha lamentat "l'impacte socieconòmic" del coronavirus, però diu que el que més el preocupa és "la reducció del cost humà". Per part seva, el president de CGATE, Alfredo Sanz, també prioritza "la salut i seguretat dels treballadors" abans que intentar minimitzar l'impacte que aquesta crisi tindrà en el PIB espanyol.

Aquestes tres organitzacions entenen que hi ha casos excepcionals en els quals sí que haurien de mantenir la seva activitat, com en la construcció d'hospitals de campanya, ja que sí que són essencials per a frenar la pandèmia. També estan disposades a continuar amb les obres que es troben en l'última fase d'execució o que es desenvolupen a les parts interiors.

El Govern també està rebent pressions per part d'algunes comunitats autònomes i municipis. L'última veu discordant ha estat la de l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, que ha instat a suspendre les obres a la capital perquè "són un focus de contagi". A través del seu compte de Twitter, ha explicat que així s'aconsegueix enviar molta gent a casa i evitar aglomeracions.

Les promotores espanyoles es resignen a aquesta situació i asseguren que compleixen totes les mesures de seguretat que recomanen les autoritats sanitàries. De moment no s'han vist obligades a aturar cap obra, però reconeixen que tot pot canviar molt ràpidament.

contador