Moratòria, ajornament, tancament... Qui ha de pagar la Seguretat Social i qui no?

Eduardo Segovia
Bolsamania | 03 abr, 2020 12:32
yolanda díaz (ministra de trabajo) y josé luis escrivá (ministro de inclusión, seguridad social y migraciones)

El caos de les quotes de la Seguretat Social comença a aclarir-se després de la publicació de les xifres d'afiliació a la Seguretat Social i després de les contradiccions entre les diferents normes aprovades i les declaracions de diversos ministres. El tema principal és que no hi ha una regla general, sinó que depèn de la situació. I hi ha tres figures a les quals acollir-se: l'exoneració, la moratòria i l'ajornament (i no, aquestes dues últimes no són el mateix). Quina s'aplica en cada cas?

QUI QUEDA EXEMPT DE COTITZAR?

En el cas dels autònoms, si el seu negoci ha hagut d'abaixar la persiana per la declaració de l'estat d'alarma o perquè la seva facturació ha caigut un 75% respecte al semestre anterior, està exonerat de pagar la quota de part de març i tot abril (i si s'allargués més el confinament, podria ampliar-se a maig). A més, tenen dret a la nova prestació per tancament d'activitat.

Si es tracta d'una empresa, aquesta exempció només s'aplica a aquelles que han sol·licitat un ERTO per força major (és a dir, perquè el Govern els ha obligat a tancar). L'exempció és total per a les companyies de menys de 50 treballadors; si és més gran, haurà d'abonar el 25%. Si l'ERTO no és reconegut com de força major, sinó per causes econòmiques derivades del coronavirus, haurà de pagar el 100% de les cotitzacions, encara que els seus ingressos s'hagin desplomat.

El problema és que als exempts se'ls ha cobrat la quota de març perquè les mútues van trigar una eternitat a comunicar les sol·licituds a la Tresoreria de la Seguretat Social, segons fonts coneixedores de la situació, i no va donar temps. A tots ells se'ls retornarà d'ofici (sense necessitat de demanar-ho) la part que correspongui als dies posteriors al 14 de març, data en què es va imposar el confinament.

LA MORATÒRIA: QUI SE'N POT BENEFICIAR?

Aquesta mesura s'ha establert per als autònoms que continuïn operant i per a les empreses que no poden beneficiar-se de l'exoneració per molt que hagin caigut els seus ingressos, incloent-HI les que facin un ERTO no reconegut com de força major. El Govern justifica no suprimir les quotes a tothom perquè "cal pagar les pensions". Per tant, ho han de pagar, però almenys podran ajornar-ho durant sis mesos sense interessos.

La moratòria s'aplica a les quotes de maig, juny i juliol dels autònoms, i a les d'abril, maig i juny de les empreses. Per què la diferència? Aparentment, no hi ha cap raó, però és el que diu el BOE, que no es retorna cap part del març i no comprèn la quota d'abril dels treballadors per compte propi.

S'hi pot acollir tothom? Doncs no. Però encara no sabem quins requisits cal complir, perquè s'inclouran en una Ordre Ministerial que ara mateix no té data. Les fonts consultades asseguren que seran bastant flexibles, però no universals, i que no es concedirà a negocis que estan fent l'agost amb aquesta crisi, com els supermercats o els advocats.

I podran acollir-se a la moratòria els que n'estan ara exempts quan acabi l'estat d'alarma (i puguin tornar a obrir) per a les quotes posteriors a abril? No queda clar: hi ha un debat en el si de l'Executiu, i és possible que els que s'han acollit a la prestació per cessament en quedin fora.

I SI NO PUC PAGAR LA QUOTA D'ABRIL? L'AJORNAMENT

Per als casos que no puguin deslliurar-se de pagar ni tampoc compleixin els futurs criteris de la moratòria, existeix una tercera opció, que és l'ajornament. Aquesta figura ja existia abans de la crisi del coronavirus, i és universal: pot sol·licitar-ho tothom. La novetat és que l'ajornament tenia uns interessos d'entre el 3% i el 3,75%, i ara el Govern els ha rebaixat al 0,5% (no ha volgut suprimir-los del tot perquè hi hagi un element dissuasiu, perquè Mercadona podria sol·licitar-lo). Aquesta mesura s'aplicarà només a les quotes d'abril, maig i juny.

Però recordem que als autònoms se'ls havia quedat penjat el mes d'abril, que no entra en la moratòria. Perquè amb aquestes normes, poden fer la següent jugada (els que no han cessat la seva activitat; els que han parat n'estan exempts): poden ajornar la quota d'abril (pagant aquest 0,5%) i acollir-se a la moratòria entre maig i juliol, amb el que podran retardar el pagament de quatre mensualitats a la Seguretat Social. Això sí, quan acabi el termini de sis mesos hauran d'abonar-les inevitablement. Uns altres que també podran acollir-s'hi són els que ara han hagut de tancar quan acabi l'estat d'alarma i puguin reprendre l'activitat, si finalment queden exclosos de la moratòria.

Com es veu, un complet escàndol, causat perquè cada mesura s'ha aprovat en una norma diferent, i que s'aplica a diferents situacions en funció de si s'és autònom o empresa, i de la seva situació. Això ha confós els mitjans de comunicació i els mateixos ministres, que no han estat capaços d'explicar les mesures amb claredat.

contador