Grifols puja a la borsa després d'anunciar que s'accelera la recuperació de plasma

Els volums de plasma recobren els nivells setmanals previs a la pandèmia

Nieves Amigo
Bolsamania | 06 mai, 2022 11:35
ep archivo   grifols
GRIFOLS - Archivo

Grifols és aquest divendres el millor valor de l'IBEX, amb alces superiors al 7%, després d'anunciar que s'està accelerant la recuperació de plasma. Les donacions de plasma augmenten un 16% des de començament d'any en comparació amb el mateix període del 2021, ha dit la companyia en una nota en què ha informat d'alguns aspectes del seu negoci.

Grifols-A
8,406
  • -2,91%-0,25
  • Max: 8,76
  • Min: 8,35
  • Volume: -
  • MM 200 : 11,47
16:09 24/04/24
Grifols-B
5,945
  • -2,38%-0,15
  • Max: 6,16
  • Min: 5,88
  • Volume: -
  • MM 200 : 4,36
16:03 24/04/24

Els volums de plasma estan recobrant els nivells setmanals previs a la pandèmia en un context de "sòlida demanda subjacent, recolzada pels preus i el mix de producte", ha indicat la farmacèutica. Els principals motors que han contribuït a una obtenció més gran de plasma han estat: les noves obertures i adquisicions recents de centres de plasma; l'obtenció de majors volums de plasma als centres regulars; i la consecució de més eficiències relacionades amb millores tecnològiques, digitals i operacionals, "que s'espera que segueixin impulsant els volums de plasma al llarg de l'any".

En el primer trimestre del 2022, els ingressos de Grifols van créixer a un dígit mitjà-alt (a tipus de canvi constant) en comparació amb el mateix període del 2021. La Divisió Bioscience ha liderat el creixement, amb un augment de les vendes a un doble dígit baix (dígit mitjà-alt), a tipus de canvi constant, impulsades per un major subministrament de plasma, una "robusta" demanda subjacent, augments de preu en les principals proteïnes plasmàtiques i un mix de producte liderat per la immunoglobulina subcutània ( IGSC).

La finalització de les vendes dels tests de Covid-19 i Zika han impactat en els ingressos de la Divisió Diagnostic, si bé les principals línies de negoci continuen sòlides, ha dit la companyia. La Divisió Bio Supplies recull els efectes de la terminació de les vendes de plasma a tercers.

Grifols ha dit també que els marges han millorat "significativament" de manera seqüencial. El marge EBITDA es va situar aproximadament al 20% i el marge EBITDA subjacent al 27-28%. La companyia ha reforçat la seva rendibilitat pel palanquejament operatiu, amb una millora dels costos operatius (OPEX) de 400 punts bàsics al primer trimestre del 2022 en relació amb el darrer trimestre del 2021.

Completada l'adquisició de Biotest, Grifols en té el 96% dels drets de vot i el 70% del capital social. "Aquesta fita reforça la disponibilitat de teràpies plasmàtiques, accelera la cartera de projectes d'R+D, amplia la cartera de productes, millora la presència geogràfica i impulsa l'augment dels ingressos i l'expansió de marges", ha comentat al comunicat.

L'empresa ha dit també que manté el seu ferm compromís amb un ràpid despalanquejament, amb l'objectiu de reduir la seva ràtio de deute financer net sobre EBITDA fins a menys de 4 vegades el 2023 i menys de 3,5 vegades el 2024. Aquests objectius se sustenten en l'estalvi de costos estructurals, la reducció del CAPEX durant els propers dos anys, la no realització d'operacions corporatives (M&A) significatives, i no pagar dividends en efectiu fins a assolir una ràtio de palanquejament de menys de 4 vegades.

La posició de liquiditat supera els 1.000 milions d'euros. No hi ha venciments ni amortitzacions de deute significatius fins al 2025. Actualment, a prop del 60% del deute de Grifols està a un tipus d'interès fix, xifra que augmenta fins al 75% considerant el deute en dòlars. "Aquesta estructura financera optimitzada mitigaria l'impacte de possibles pujades de tipus d'interès", conclou.

contador