Enagás continua enfonsant-se: "És la més afectada per les retallades de la CNMC"

La companyia es deixa aquest dilluns altre 6% en bossa

Nieves Amigo
Bolsamania | 08 jul, 2019 10:47
Enagas 630px

Enagás continua desplomant-se aquest dilluns en bossa. La companyia es deixa un altre 6% enmig de tota la incertesa reguladora que porta molt temps afectant-la i que en els últims temps l'està penalitzant encara més a mesura que es concreten els detalls de la citada regulació. La companyia s'ha deixat un 16% en les últimes tres sessions i cedeix un 25% des dels màxims històrics que va marcar al març.

Enagas
13,490
  • -0,07%-0,01
  • Max: 13,65
  • Min: 13,45
  • Volume: -
  • MM 200 : 14,97
17:35 18/04/24

La CNMC (Comissió Nacional dels Mercats i la Competència) va publicar el divendres al migdia set projectes de circulars sobre retribució en els sectors d'electricitat i gas. Una vegada finalitzat el tràmit d'informació públic el 9 d'agost, la CNMC analitzarà les al·legacions dels agents i aprovarà les circulars normatives definitives abans de l'1 de gener de 2020. Les empreses del sector ja han anunciat que presentaran les al·legacions que estimin convenient en defensa dels seus interessos, de la legalitat i de la bona marxa del sistema gasista. El diari 'El Economista' publica aquest dilluns que les companyies afectades per l'ajust es plantegen fins i tot portar a la CNMC davant els tribunals espanyols si la proposta llançada es manté en els termes actuals.

Les demandes s'enfocarien, segons indica el mitjà, en el canvi de les bases de retribució que abans se centraven en el nombre de clients captats i ara es retribuiran per l'amortització d'actius en el cas de la distribució de gas.

Els canvis tindran efecte en el pròxim període regulador, que comença en 2020 fins a 2025 en electricitat i en 2021 fins a 2026 en gas.

"La companyia més afectada per les retallades és Enagás, on es rebaixaria la retribució un 21,8% (aproximadament 223 milions d'euros enfront dels 40 milions esperats per nosaltres) i tindria un impacte negatiu del 22% en EBITDA enfront del -4% esperat per nosaltres. Això deixaria el nostre preu objectiu un 18% per sota dels nivells actuals (enfront de la correcció de l'11% des que es va filtrar la circular el dijous). A l'espera d'analitzar amb detall les circulars situem el nostre preu objectiu baix revisió", expliquen des de Banc Sabadell.

Pel que fa a la resta de companyies, aquests analistes reconeixen que "no hi ha hagut grans sorpreses". En Red Eléctrica (REE), la retallada seria de 160 milions d'euros (enfront dels 100 milions esperats per Sabadell), la qual cosa suposa retallar el seu EBITDA un 10% enfront del -6,5% previst pel banc. "D'aquesta manera, l'impacte en la nostra valoració és pròxim al -3,5% (enfront de la correcció del -5% des que es va filtrar la circular el dijous)", indiquen.

Per a Naturgy, la rebaixa de la retribució seria de seria de 283 milions d'euros (enfront dels 225 milions d'euros esperats per Sabadell), la qual cosa suposa retallar el seu EBITDA un -6,4% enfront del -5% esperat per l'entitat. "L'impacte en la nostra valoració és pròxim al -1,5% (enfront de la correcció del -7% des que es va filtrar la circular el dijous)", precisen.

En Endesa, la retallada seria de 194 milions d'euros (enfront dels 143 milions esperats pel banc), la qual cosa suposa retallar el seu EBITDA un -5% enfront del -4% esperat per l'entitat. "L'impacte en la nostra valoració és pròxim al -1% (enfront de la correcció del -2% des que es va filtrar la circular el dijous)".

Quant a Iberdrola, la retallada seria de 150 milions euros (totalment en línia amb l'esperat per Sabadell), la qual cosa suposa un impacte negatiu en el seu EBITDA del -1,5%. "No hi ha impacte en valoració (enfront de la correcció del -2% des que es va conèixer la circular el dijous)", conclouen des de Sabadell.

Totes les elèctriques cauen amb ganes aquest dilluns. Després d' Enagás ve Naturgy, que cedeix un 2,15%; REE, que es deixa un 1,7%; Endesa, que perd un 1,26%; i Iberdrola, que cau un 1,11%.

contador