L'Ajuntament de París reclama 12,5 milions d'euros a Airbnb

La plataforma assegura que "ha complert" en informar als propietaris de les seves obligacions

Bolsamanía
Europa Press | 11 feb, 2019 13:30 - Actualitzat: 13:30
ep torre eiffel 20180614194202
HOMEAWAY - Archivo

L'Ajuntament de París reclama a la plataforma de lloguer de vacances Airbnb un total de 12,5 milions d'euros per "no respectar" la llei francesa, segons ha informat aquest diumenge el setmanari Le Journal du Dimanche, que assegura que el consistori reclamarà una "multa rècord" i una reducció considerable de nits autoritzades.

"No podem acceptar que Airbnb i altres no respectin la llei. Els nostres agents de control han comptat un miler d'anuncis il·legals, cadascun objecte d'una multa de 12.500 euros. L'objectiu és provocar un 'electroxoc' per acabar amb aquests lloguers salvatges que distorsionen alguns barris de París", va assegurar l'alcaldessa de la ciutat, Anne Hidalgo, al mitjà.

Fins ara, només els propietaris que no respectaven les regles podien ser sancionats

L'Ajuntament assegura que el problema són "els propietaris múltiples que lloguen apartaments durant tot l'any a turistes sense declarar-los, i les plataformes, còmplices, que els acullen". D'altra banda, denuncia els estafadors que "desvien l'economia de compartir per convertir-la en una economia depredadora".

Segons denuncia, aquestes plataformes "fan pujar els preus dels béns, causen molèsties als veïns, desestabilitzen el comerç local i competeixen amb els hotelers que sí que compleixen les seves obligacions". "No crec que aquestes plataformes hagin de ser prohibides, però cal regular-les més", va afirmar Hidalgo que va afegir que considera que el nombre màxim de 120 nits permès a l'any és excessiu, i aposta perquè sigui 30 dies com a màxim.

Fins ara, només els propietaris que no respectaven les regles podien ser sancionats. La Llei Elan, adoptada al final de 2018, contemplava sancions per a les plataformes d'Internet que publiquen anuncis il·legals. Estan subjectes a una multa de fins a 50.000 euros si ofereixen lloguers d'apartaments que superin el llindar de 120 dies per any. A més el jutge pot imposar una multa civil de 12.500 euros per cada anunci que ometi el número de registre obligatori. A París, 28.861 anuncis (al voltant del 40%) han estat degudament declarats pels propietaris a l'Ajuntament.

Per la seva banda la plataforma insisteix en la seva bona voluntat: "Airbnb ja ha implementat mesures apropiades per ajudar els amfitrions parisencs a llogar les seves llars d'acord amb les regles aplicables", assegura un portaveu de la companyia. Airbnb ha remarcat que "ha complert la seva funció" en informar els seus clients de les seves obligacions a través de reunions públiques, a més de "120.000 correus electrònics enviats" i una pàgina d’"Allotjament responsable". El consistori i Airbnb ja estan enfrontats en un altre procés, la decisió del qual ha de donar-se el proper 5 de març, en què París li demana que retiri els anuncis no conformes amb les regles que imposa la ciutat.

RECAPTAT 24 MILIONS D'IMPOST TURÍSTIC

Airbnb va anunciar a mitjans de gener que havia recaptat, segons l'exigit per la llei, 24 milions d'euros d'impost turístic el 2018 en benefici de 23.000 ciutats franceses, incloent-hi 7,5 milions a París. "Esperem poder treballar amb tots els actors interessats en solucions realment adaptades", assegura Airbnb.

L'alcaldessa de la ciutat francesa puntualitza: "París és una ciutat turística que té com a objectiu continuar donant la benvinguda a tothom, però d'acord amb les nostres regles, no amb les quals les plataformes estan tractant d'imposar".

contador