Sánchez crearà un impost "excepcional i temporal" a la banca per recaptar 1.500 milions

Pels beneficis que ja estan obtenint de la pujada dels tipus d'interès

Virginia Mora
Bolsamania | 12 jul, 2022 14:38
sanchez congreso estado alarma febrero
Congreso

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha anunciat aquest dimarts que crearà un impost "excepcional i temporal" a la banca pels beneficis que ja estan obtenint davant de la pujada de tipus d'interès que fan els bancs centrals per contenir la inflació. Ho ha dit durant la seva intervenció al Debat sobre l'Estat de la Nació al Congrés, tot especificant que la idea de l'Executiu és recaptar uns 1.500 milions d'euros a l'any amb aquest gravamen.

El cap de l'Executiu s'ha compromès a defensar la classe mitjana treballadora dels efectes de la inflació, i per això ha anunciat diverses mesures durant el discurs d'obertura del Debat, que no se celebrava des del 2015. "El Govern aprovarà un impost excepcional i temporal a les entitats financeres que s'estan beneficiant de la pujada dels tipus d'interès", ha anunciat.

Tindrà, ha dit Sánchez, una durada de 2 anys (sobre els exercicis 2022-2023), i l'objectiu és "recaptar al voltant de 1.500 milions d'euros a l'any". Una notícia que ha caigut com un autèntic gerro d'aigua freda entre les entitats financeres, que pateixen a la borsa les conseqüències de l'anunci del president del Govern. La patacada supera, fins i tot, el 9% en alguns casos.

Així mateix, el socialista ha aprofitat per especificar una mica més sobre l'impost a les energètiques pels beneficis extraordinaris que es va anunciar fa unes setmanes. "Recaptarà 2.000 milions d'euros a l'any durant els propers dos anys", ha assegurat Sánchez, que ha incidit que aquest impost excepcional "estarà en vigor els anys 2023 i 2024, i gravarà els beneficis obtinguts el 2022 i 2023".

En total, es tracta d'una destralada fiscal de 7.000 milions d'euros a les empreses que, segons Sánchez, s'estan beneficiant de l'actual situació provocada per la guerra d'Ucraïna. "No permetrem que el patiment de molts sigui el benefici d'uns quants", ha avisat el president durant la seva compareixença, durant la qual també ha assegurat que al seu govern "anirem a totes per defensar la classe mitjana treballadora del nostre país contra la inflació".

A més, ha recordat que la inflació és un problema amb què "ningú pot acabar de la nit al dia". "No creieu els que afirmen que es pot resoldre de cop", ha assenyalat el dirigent, que ha explicat que davant les dificultats que ja viu Espanya i que es poden incrementar si Vladimir Putin decideix tallar el flux de gas a Europa -un escenari que no descarten des del Govern- "haurem d'adoptar mesures d'estalvi energètic".

En aquest sentit, ha parlat d'"incrementar el teletreball, fomentar el transport públic, baixar la temperatura de la calefacció, pujar la de l'aire condicionat...", tot això per intentar pal·liar al màxim els efectes de la crisi energètica que plana sobre Europa.

Precisament com a part d'això, Sánchez ha anunciat també una bonificació del 100% dels abonaments de diversos viatges de Renfe, Rodalies, Rodalíes i mitja distància des de l'1 de setembre al 31 de desembre d'aquest any. És a dir, seran de franc, que es passa de bonificar el 50% dels viatges al 100% en un intent per potenciar el transport públic davant l'escalada dels preus dels carburants.

"El Govern està disposat a assumir la seva responsabilitat, però no a aplicar solucions falses, enganyoses i encara menys injustes", ha incidit el cap de l'Executiu, que ha remarcat diverses vegades que la inflació "no és un mal endèmic exclusiu d'Espanya, afecta tot Europa". I és així malgrat el que diuen alguns partits de l'oposició, que donen la culpa de l'escalada incontrolada dels preus al govern de coalició, ha afirmat Sánchez. "És un diagnòstic senzill, amb prejudicis ideològics, propagat des de potents altaveus mediàtics", però no es correspon amb la realitat, ha asseverat.

ALTRES MESURES

Alhora, durant el transcurs del discurs Sánchez ha anunciat altres mesures. "Farem més en matèria d'habitatge", ha afirmat el president, que després de recordar que el seu Govern ha tirat endavant la primera llei d'habitatge i ha limitat la pujada del preu dels lloguers, ha anunciat que "desbloquejarem l'operació Campament per a la construcció de 12.000 habitatges a Madrid, dels quals un 60% seran públics".

També ha avançat que tiraran endavant una beca complementària de 100 euros mensuals "per a tots els estudiants més grans de 16 anys que ja gaudeixen d'una beca". Segons el president, la rebran a prop d'un milió d'alumnes, des del setembre al desembre, i l'objectiu és que "ningú abandoni els estudis per motius econòmics".

Altres mesures anunciades han estat, per exemple, l'aprovació ben aviat de la Llei de mobilitat sostenible i de les noves Llei d'indústria i de mecenatge, així com l'impuls a l'agenda legislativa en democràcia i drets civils. També de la Llei de protecció de l'informant, Llei integral contra el tràfic i l'explotació d'éssers humans, Llei contra la discriminació racial, Llei de secrets oficials i Llei de regulació dels lobbies.

Sánchez ha avançat també la posada en marxa del Programa Codi Escola 4.0 per al desenvolupament de competències digitals (programació i robòtica) a Infantil, Primària i ESO, i la presentació d'una "nova i millorada" PAC per impulsar el camp espanyol.

D'altra banda, ha parlat de reforçar el Sistema Nacional de Salut amb la creació del Centre Estatal de Salut Pública "per millorar la gestió de les emergències sanitàries", i ha explicat que el Govern llançarà un nou marc regulador estatal bàsic de prevenció i extinció d'incendis "per guanyar eficàcia en la lluita contra els focs".

Sánchez ha fet, així mateix, referència al desplegament de l'autoconsum en edificis públics amb un pla de 200 milions que impulsarà l'Executiu, així com a una "inversió sense precedents" perquè les Canàries i les Balears siguin territoris "plenament descarbonitzats". Per acabar, ha anunciat l'aprovació de dos plans estratègics per al desenvolupament econòmic de Ceuta i Melilla.

contador