Puigdemont deixa el suport als Pressupostos en mans dels grups parlamentaris del PDeCAT i ERC

ERC manté el "no" als comptes de Sánchez, però no aclareix si permetrà la seva tramitació

Noemí Jansana
Bolsamania | 11 gen, 2019 15:07
ep exptecarles puigdemontptequim torrauna imagenarchivo
@GOVERN - Archivo

El president del Govern, Quim Torra, i l'expresident de la Generalitat, Carles Puigdemont, han deixat la decisió de facilitar el tràmit dels Pressupostos Generals de l'Estat en mans dels grups parlamentaris del PDeCAT i ERC ja que aquesta "no és una qüestió del Govern". En finalitzar la reunió que tots dos han mantingut a la 'Casa de la República' que Puigdemont dirigeix ​​des de Waterloo (Brussel·les), sí que han carregat, però, contra l'efectivitat de les propostes del president el Govern, Pedro Sánchez.

Això sí, tant Puigdemont com Torra han reiterat en declaracions als mitjans de comunicació que no donaran suport als Pressupostos Generals de l'Estat si no veuen gestos concrets per part del Govern de Pedro Sánchez.

Les declaracions s'han produït en finalitzar la sessió de treball que tots dos han mantingut a Bèlgica. Fonts del Govern consultades per Europa Press han explicat que la trobada s'ha produït per abordar els "reptes" polítics de 2019, entre ells, el judici que començarà pròximament al Tribunal Suprem sobre els líders independentistes encausats.

Dimecres Torra va defensar la necessitat de rebutjar qualsevol suport als comptes, no només la seva aprovació final, sinó també que siguin admeses a tràmit, i ha avisat que hi hauria una "crisi de Govern" si el PDeCAT i ERC no sostenien la mateixa posició.

Malgrat aquest advertiment, el debat sobre què fer amb els comptes segueix obert tant a ERC com al PDeCAT: els primers adverteixen que no han pres encara una decisió final, i els segons tenen dirigents partidaris i altres detractors.

Torra, ERC i PDeCAT coincideixen que no cal donar suport a l'aprovació final dels comptes, si Sánchez no ofereix una "solució política" que respecti l'autodeterminació de Catalunya, però difereixen en si almenys cal deixar que els pressupostos es tramitin o no.

ERC NO ACLAREIX SI PERMETRÀ LA TRAMITACIÓ

D'altra banda, el número 3 d'ERC i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha mantingut aquest divendres el 'no' del seu partit als Pressupostos Generals de l'Estat (PGE) i ha reclamat a Sánchez que, si vol el seu suport, demostri que "és diferent al PP".

Ho ha dit en declaracions als periodistes des de Ginebra (Suïssa), on s'ha reunit l'Executiva d'ERC perquè pogués assistir presencialment a la trobada la secretària general del partit, Marta Rovira, que resideix en aquell país des de març de 2018, quan va rebutjar anar a declarar davant del Tribunal Suprem (TS).

No ha aclarit si presentaran una esmena a la totalitat o facilitaran que, almenys, el Congrés dels Diputats pugui tramitar-los, i ha conclòs: "Els PGE just s'aproven avui -en el Consell de Ministres-. El seu contingut fins ara són filtracions interessades. En funció del contingut concret ens posicionarem".

contador