L'euro i la lliura reben impuls de l'optimisme de Barnier sobre el Brexit

La divisa britànica recupera els 1,30 dòlars després de les declaracions que un acord sobre el divorci entre el Regne Unit i la UE és factible en vuit setmanes

Noemí Jansana
Bolsamania | 11 set, 2018 10:07 - Actualitzat: 10:07
michel-barnier-negociera-pour-bruxelles-le-brexit

Les principals monedes europees perllonguen el seu ral·li de curt termini contra el dòlar, instigat per l'optimisme mostrat per part del cap negociador de la Unió Europea, Michel Barnier, sobre la bona marxa de les negociacions del Brexit. La lliura, que havia reculat entre divendres i dilluns, per la fortalesa del dòlar, reprèn l'impuls alcista que ha mostrat durant les últimes setmanes i reconquesta els 1,30 dòlars, ajudada per les declaracions de Barnier, que espera que s'arribi un acord sobre el divorci entre el Regne Unit i el bloc comunitari en vuit setmanes, com a màxim.

L'euro, per la seva banda, també ha aprofitat l'ocasió per tractar de reprendre els 1,16 dòlars, nivell que batalla per mantenir, a l'espera de la reunió del Banc Central Europeu (BCE) d'aquest dijous, durant la qual no es preveuen grans novetats. El dòlar, per la seva banda, ha perdut també gran part de l'ímpetu que va rebre després de l'informe d'ocupació dels EUA de divendres (que va certificar la bona marxa de l'economia nord-americana) a causa de les noves tensions comercials entre la Xina i els EUA.

El president del país, Donald Trump, va amenaçar amb la imposició de nous aranzels per valor de 264.000 milions de dòlars, que se sumarien als 200.000 milions que ja van entrar en vigor en impostos mutus entre les dues primeres potències mundials. Aquests temes, sumat al fet que el mercat es troba també en guàrdia abans de la reunió de la Reserva Federal dels EUA de setembre, quan sí que s'espera que el banc central pugi tipus, manté les monedes en estrets rangs i els experts no esperen grans moviments al mercat de les divises durant les pròximes jornades. Segons destaquen els analistes, més important que l'increment d'aquest mes del preu del dòlar, que està més que descomptat, al qual els inversors estaran molt atents, és si el banc central indica si s'ha d'esperar una quarta alça de taxes aquest any.

ACORD EN EL BREXIT EN VUIT SETMANES

A aquesta calma que regna al mercat de les divises s'uneixen les monedes emergents que tants maldecaps van donar aquest agost. La lira turca i el peso argentí es troben pressionades a la baixa, però lluny dels mínims històrics del mes passat.

Per tot l'anterior, l'auge de la lliura i del dòlar ha estat modest, després que Barnier hagi assegurat que és possible arribar a un acord sobre el Brexit en un termini màxim de vuit setmanes. Així ho va declarar en una conferència a Eslovènia, durant la qual va assegurar que aquesta possibilitat és "realista" i "possible".

Barnier es va mostrar optimista sobre la possibilitat que s'aconsegueixi un acord de ruptura entre el Regne Unit i el bloc comunitari a principis de novembre, per així donar temps al fet que aquest sigui aprovat pels parlaments de les dues parts, tal com recull Bloomberg.

"Les bones notícies entorn de l'acord per a una sortida ordenada de Regne Unit del bloc comunitari són vent de cua per la lliura", indiquen experts de Daiwa Securities. "Els avantatges per a Europa també són grans, cosa que manté l'euro apuntat", afegeixen aquests analistes.

contador