L'economia del Regne Unit creix un 0,9% al novembre i supera el ritme preCovid

La previsió és que el PIB del quart trimestre del 2021 assoleixi o superi el nivell anterior a la pandèmia

Noemí Jansana
Bolsamania | 14 gen, 2022 14:31
ep reino unido 20210107132303
TWITTER - Archivo

L'economia britànica va créixer al novembre un 0,9%, molt per sobre del que s'esperava, superant finalment la seva mida just abans que el país entrés en el seu primer confinament per la Covid-19, segons ha informat aquest divendres l'Oficina d'Estadístiques Nacionals (ONS).

La cinquena economia més gran del món va ser un 0,7% més gran que el febrer del 2020, va dir l'ONS.

D'aquesta manera, el sector serveis i la construcció es van situar al novembre un 1,3% per sobre del nivell prepandèmia, mentre que al sector de producció l'activitat encara era un 2,6% inferior al febrer del 2020.

"L'economia va créixer amb força al mes anterior a òmicron", ha assenyalat l'economista en cap de l'ONS, Grant Fitzner, que va destacar el bon comportament de la construcció, després de diversos mesos de debilitat, perquè va resultar més fàcil aconseguir moltes matèries primeres.

L'ONS va indicar que, si no hi ha revisions de les dades, el PIB del quart trimestre del 2021 arribarà o superarà el nivell anterior a la pandèmia (quart trimestre del 2019) sempre que l'estimació mensual de creixement del PIB el desembre del 2021 no caigui més del 0,2%.

És probable que el PIB pateixi una reculada temporal a causa d'òmicron, afirma l'economista en cap de Capital Economics per al Regne Unit, Paul Dales. El rendiment de l'economia va ser impressionant al novembre, però l'enduriment de les restriccions, les absències del personal per malaltia o aïllament i la cautela més gran dels consumidors probablement van afectar l'activitat, assenyala Dales.

"Els indicis recents que l'onada d'òmicron està començant a remetre suggereixen que el PIB probablement repuntarà al febrer i al març", afegeix l'economista. A partir de l'1 d'abril, s'espera que una pujada forta dels impostos i dels preus dels serveis públics llasti la recuperació durant la resta de l'any, afirma Dales.

contador