La Unió Europea està d'acord amb flexibilitzar els fons europeus per lluitar contra el coronavirus

Tenint en compte el "repte sense precedents" al qual s'enfronta el bloc comunitari

Bolsamanía
Europa Press | 08 abr, 2020 17:40
ep la presidenta de la comissio europea ursula von der leyen
EUROPA PRESS

Els governs de la Unió Europea han donat aquest dimecres el vistiplau a la proposta de la Comissió Europea de flexibilitzar les normes sobre els fons estructurals amb l'objectiu que cada capital pugui destinar-los a lluitar contra la pandèmia de coronavirus.

Els Vint-i-set han donat el seu aval a nivell d'ambaixadors a la mesura, sense incloure modificacions al text original proposat per Brussel·les, tenint en compte el "repte sense precedents" al qual s'enfronta el bloc, ha informat en un comunicat el Consell de la UE. Abans de poder entrar en vigor, els canvis han de ser aprovats també pel Parlament Europeu.

La mesura forma part del segon paquet de mesures proposat per l'Executiu comunitari la setmana passada. Amb aquesta, Brussel·les busca una major flexibilitat en la gestió dels fons comunitaris per garantir que són destinats pels Estats membres a les necessitats més urgents vinculades a la pandèmia.

Així, les capitals podran transferir diners europeus entre els tres fons que componen la Política de Cohesió (el Fons de Cohesió, el Fons de Desenvolupament Rural i el Fons Social Europeu), així com entre les partides dividides per a les diferents categories de regions (en transició, menys desenvolupades i més desenvolupades).

A més, els Estats membres tindran la possibilitat que el 100% dels programes de cohesió siguin finançats per fons comunitaris, eliminant així l'obligació que una part de la dotació d'aquests projectes provingui del pressupost nacional.

D'altra banda, les modificacions eximeixen els països del compliment dels requisits de concentració temàtica, posposa la presentació dels informes anuals de 2019, permet una "flexibilitat financera limitada" en el tancament dels programes i obre la porta a utilitzar el Fons de Desenvolupament Regional per donar suport a empreses en dificultats.

També han recolzat els Vint-i-set els canvis proposats al Fons d'Ajuda Europea per a les Persones Més Desfavorides (FEAD), per exemple, impulsant nous mètodes de lliurament d'aliments i altres productes a persones amb pocs recursos.

En aquest cas, els governs de la UE si que han introduït esmenes a la proposta original de la Comissió, perquè aquest fons, del qual es beneficien uns 13 milions d'europeus a l'any, perquè els lliuraments s'ampliïn no sols a vals electrònics sinó a vals de tota mena.

contador