La inflació als EUA es relaxa fins al 5,3% i la taxa subjacent baixa fins al 4%

Els preus, excloent-ne els aliments i l'energia, han tingut la seva menor alça des de febrer

Manuel Martín-Albo
Bolsamania | 14 set, 2021 15:47
dolar divisa eeuu portada

L'índex de preus al consum (IPC) dels Estats Units ha baixat fins al 5,3% en taxa interanual a l'agost des del 5,4% registrat al juliol, per la qual cosa se situa en línia amb les previsions del consens, segons les dades publicades pel Departament de Treball nord-americà.

Si s'atén a la comparativa amb el mes anterior, els preus han pujat un 0,3% enfront del 0,4% previst. Aquestes dades també suposen una diferència del 0,2% respecte a la dada marcada al juliol, quan els preus van pujar un 0,5% respecte al maig.

Pel que fa a l'IPC subjacent, el que exclou aliments i energia, aquest ha suavitzat el seu avanç interanual fins al 4%, enfront del 4,2% previst i del '4,4% anterior. Comparant-ho amb la situació de fa un mes, tan sols ha pujat un 0,1% enfront del 0,3% estimat, cosa que es tradueix en el menor augment mensual des de febrer.

Mirant els diferents grups de productes i serveis de consum, el que ha representat un major alça en els seus preus ha estat l'energia, que ha escalat un 2% en general i un 2,8% si s'atén exclusivament a la gasolina, que avui és un 42% més cara que fa un any.

Aquest respir pot suposar un argument de mercat per anticipar que les taxes d'inflació començaran a moderar-se durant els propers mesos, en línia amb el que ha dit fins ara la Reserva Federal (Fed).

Des d'Oxford Economics creuen que "els augments de preus derivats dels actuals colls d'ampolla en la cadena de subministrament enmig d'una forta demanda mantindran la taxa d'inflació elevada i enganxosa, ja que els desequilibris entre l'oferta i la demanda només es resolen gradualment". Així mateix, preveuen que la taxa de creixement de l'IPC es mantingui al 2% fins 2022.

Per la seva banda, els analistes de Pantheon Macroeconomics esperen "pujades modestes de l'IPC subjacent durant els propers mesos, ja que els preus dels automòbils usats, el principal impulsor de l'augment de primavera, continuen caient, tot i que les tarifes de les companyies aèries i de les habitacions d'hotel eventualment es recuperaran a mesura que l'onada delta de la Covid-19 s'esvaeixi".

En la seva opinió, "les dades recents frenaran algunes de les previsions d'inflació més excitables als mercats i a la Fed, però la gran història per al proper any serà la mesura que un major creixement de la productivitat contraresti un creixement salarial més ràpid, evitant així un nou repunt de l'IPC que es transformi en una inflació sostinguda. Som optimistes".

contador