El sentiment econòmic de la zona euro millora al gener per tercer mes consecutiu

Constata un augment de la confiança en la indústria, serveis, comerç al detall i llars

Irene Hernández
Bolsamania | 30 gen, 2023 14:51
bce 20210917165317

La confiança millora a la zona euro. Segons l'Indicador de Sentiment Econòmic (ESI), va créixer en 2,8 punts al primer mes del 2023, fins a situar-se en 99,9, xifra que suposa el tercer augment consecutiu. Segons constata la Comissió Europea, hi va haver un augment de la confiança en la indústria, serveis, comerç al detall i llars, enfront del retrocés registrat a la construcció.

Així, la confiança de la indústria va augmentar per segon mes consecutiu (+1,7 punts), la dels serveis va millorar notablement (+1,6), mentre que la confiança del comerç al detall es va disparar en 2 punts.

Per la seva banda, la confiança dels consumidors es va continuar recuperant (+1,4), ja que es van mostrar més positius sobre la situació econòmica general del seu país, la seva situació financera futura i les seves intencions de fer compres importants, mentre que les opinions sobre la situació financera passada de casa es van mantenir estables.

Per contra, la confiança de la construcció va caure (-2,2), reflectint un fort descens de les expectatives d'ocupació dels directius i, en menor mesura, de les opinions sobre el nivell de les carteres de comandes.

Per països, l'ESI va augmentar al gener en cadascuna de les quatre economies més grans de la zona euro. Entre les economies més grans de la Unió Europea (UE), l'ESI va augmentar considerablement a França (+4,4 punts), Espanya (+2,7), Alemanya (+2,5), Itàlia (+1,7) i, en menor mesura, als Països Baixos (+0,5), mentre que es va mantenir sense canvis a Polònia (0).

Per la seva banda, l'indicador d'expectatives d'ocupació va registrar al gener un augment de 2,3 punts, impulsat per la millora dels plans d'ocupació als serveis, el comerç al detall i, en menor mesura, la indústria, mentre que els directius del sector de la construcció esperaven que l'ocupació a les seves empreses disminuís durant els propers tres mesos.

Pel que fa a l'Indicador d'Incertesa Econòmica (IUE) de la Comissió Europea, va disminuir al gener (-1,1 punts, fins a 25,9), impulsat pel descens de la incertesa entre els consumidors i en tots els sectors empresarials enquestats, excepte al comerç minorista, on l'indicador es va mantenir pràcticament sense canvis.

"El missatge clau de l'ESI és el mateix que el del PMI: la desacceleració de l'activitat a la zona euro remet una mica, però no tot són bones notícies. L'augment de l'ESI, que va assolir el nivell més alt en quatre mesos, es va deure en part a l'augment de la confiança dels consumidors, que van millorar les seves perspectives econòmiques i la seva situació financera personal, però el nombre de llars que esperen fer compres importants durant el proper any es va mantenir al baix nivell de desembre, ja que un nombre més gran de llars espera estalviar més en els pròxims mesos, cosa que és un mal presagi per a la despesa de les llars", expliquen els analistes de Pantheon Macroeconomics.

Els experts d'Oxford Economics consideren que les dades de confiança confirmen "que el pitjor ja ha passat", tot i això, "no esperem que aquestes millores es tradueixin en un sòlid comportament de l'economia de la zona euro al primer semestre del 2023" .

contador