El BoE posposa la pujada de tipus al Regne Unit com a mínim fins a l'estiu

Carney confirma les sospites i manté el preu del diner al 0,5%

  • Corregeix més les seves expectatives de creixement, que cauen de l'1,8% a l'1,4% per 2018
Javier de Alfonso
Bolsamania | 10 mai, 2018 14:39 - Actualitzat: 14:39
mark carney portada

El Banc d'Anglaterra (BoE) manté els tipus d'interès. El regulador ha confirmat que el preu del diner en l'economia britànica es mantindrà al 0,5% fins a la propera reunió del Comitè de Política Monetària (MPC) i així compleix les previsions dels experts anteriors a l'anunci. Les tímides dades 'macro' de març i el descens continuat de la inflació per sota de les expectatives, sense l'excusa d'una política monetària més restrictiva, han acabat frenant el BoE al seu camí cap a la normalització.

De nou van ser Segons els analistes, agost és ara l'escenari més probable per a la primera pujada de tipus de l'anyels membres del MPC que han votat a favor d'una pujada de 25 pb dels tipus d'interès. Una confiança en la solidesa econòmica de les illes que encara no inunda la percepció del regulador. L'última dada de creixement del producte interior brut (PIB), que s'ha situat a l'1,Segons els analistes, agost és ara l'escenari més probable per a la primera pujada de tipus de l'any2% durant el primer trimestre, dues dècimes per sota de les previsions, ha estat determinant i ha corregit les expectatives del banc central per al futur de la conjuntura britànica. En concret, el regulador ha retallat quatre dècimes les seves perspectives de creixement per a les illes el 2018 fins a l’1,4%, i una dècima la seva visió per 2019 i 2020 fins a l'1,7%.

Segons els analistes, agost és ara l'escenari més probable per a la primera pujada de tipus de l'any

Mark Carney, governador del Banc d'Anglaterra, va assegurar al febrer "majors i més ràpides mesures" per recuperar el camí de la normalització monetària. Unes declaracions que, després de l'estàtica decisió de març, apuntaven aquest dijous com a escenari més probable per a la primera pujada de tipus de l'any. No obstant això, la inflació ha caigut de manera continuada durant el primer trimestre del 2018, sense l'excusa d'una política més restrictiva, fins al 2,5% al ​​març. Un escenari menys robust per al regulador, que preveu al seu informe d'inflació acabat de publicar un avanç dels preus del 2,1% en just un any i del 2% per al 2020.

"Fins fa unes setmanes, una pujada dels tipus d'interès fins al 0,75% semblava assegurada. Però la feble dada del PIB i el ràpid retrocés de la inflació han suposat un greu revés per a les cada vegada menys útils previsions de la 'Old Lady'. El Banc d'Anglaterra ha portat els inversors fins al cim del turó només per fer-los retrocedir novament", apunten els analistes de Fidelity.

I és que fa menys d'un mes, Carney va començar a recular. El governador va expressar la seva opinió que el mercat podria equivocar donant per fet un canvi en la política monetària al maig a causa de les nombroses reunions que el MPC convocarà al llarg de l'any. I així ha estat. "No vull centrar-me massa en el moment precís de quan succeirà, sinó en el camí en general", va explicat llavors.

Després de la decisió de maig, les reunions de juny i agost seran essencials per mantenir la credibilitat del BoE. De nou, una nova postura 'dovish' seria incoherent després dels continus missatges de compromís amb la retirada d'estímuls que ha mantingut el regulador recentment. "Les expectatives a mitjà termini mantenen vives les possibilitats d'una pujada de tipus més endavant, probablement a l'agost". No obstant això, "llevat que, tant els salaris com el creixement de l'economia repunten durant els pròxims mesos", la consecució d'aquest escenari podria desaparèixer, apunten des de la consultora britànica IHS Markit.

Les properes decisions del MPC seran essencials per mantenir la credibilitat del regulador

La lliura esterlina es manté per sobre dels seus mínims de gairebé cinc mesos de dimarts, als 1,3485 dòlars, després d'haver deixat un mínim durant la sessió al voltant d'aquest preu després de la decisió del Banc d'Anglaterra.

CARNEY CULPA EL MAL TEMPS

El governador del BoE ha començat la seva compareixença assumint que les últimes dades de creixement i inflació no han complert les expectatives del banc central, però, es deuen a una situació temporal a causa de l'impacte de la 'bèstia de l'est' en l'economia de les illes. Tot i això, Carney ha recordat el bon fer del mercat laboral britànic, amb el menor dada d'atur de les últimes quatre dècades i la taxa d'ocupació aconseguint cotes rècord.

Un procés estacional que finalitzarà amb l'inici de l'estiu. No obstant això, les perspectives de l'economia continuaran "ennuvolades per la incertesa del Brexit", va declarar el banquer. Una situació que s'aclarirà durant els propers mesos segons el Regne Unit i Europa acordin la seva relació futura. El "major repte" que tant Carney, com la regió hauran d'afrontar en el futur, ha afegit.

contador