El BCE eleva la previsió de la inflació de la zona euro al 6,8% el 2022

Preveu un creixement anual del PIB real del 2,8% el 2022

Noemí Jansana
Bolsamania | 09 jun, 2022 17:37
lagarde, christine, bce

El Banc Central Europeu (BCE) ha revisat significativament a l'alça la seva projecció per a la inflació i a la baixa la previsió del creixement a la zona euro a les seves projeccions macroeconòmiques del juny.

L'autoritat dirigida per Christine Lagarde espera que la inflació mitjana de l'eurozona el 2022 sigui del 6,8%, xifra que suposa un increment d'1,7 punts percentuals respecte a la projecció base del març. En el cas de l'escenari advers, el BCE preveia fa tres mesos una inflació mitjana del 5,9% als Dinou, mentre que l'escenari sever, el més pessimista, considerava una alça de preus anual del 7,1%. Es preveu que la inflació, excloent-ne l'energia i els aliments, se situï en una mitjana del 3,3% el 2022, del 2,8% el 2023 i del 2,3% el 2024, també per sobre de les projeccions del març.

Al maig, la inflació va tornar a pujar significativament, principalment per l'augment dels preus de l'energia i els aliments, fins i tot per l'impacte de la guerra. "Però les pressions inflacionistes s'han ampliat i intensificat, amb un fort augment dels preus de molts béns i serveis", ha explicat la presidenta del banc central a la seva tradicional roda de premsa. "No obstant, s'espera que la moderació dels costos de l'energia, la disminució de les interrupcions del subministrament relacionades amb la pandèmia i la normalització de la política monetària condueixin a un descens de la inflació".

"La injustificada agressió de Rússia a Ucraïna segueix pesant sobre l'economia a Europa i fora", ha dit el BCE. "Està pertorbant el comerç, està provocant escassetat de materials i contribueix a elevar els preus de l'energia i les matèries primeres". El banc central creu que aquests factors continuaran pesant sobre la confiança i frenant el creixement, especialment a curt termini.

Tot i això, puntualitza, que es donen les condicions perquè l'economia segueixi creixent gràcies a la reobertura en curs de l'economia, la solidesa del mercat laboral, el suport fiscal i l'estalvi acumulat durant la pandèmia. Quan els vents en contra disminueixin, s'espera que l'activitat econòmica es recuperi. Aquestes perspectives es reflecteixen àmpliament en les projeccions dels experts de l'Eurosistema, que preveuen un creixement anual del PIB real del 2,8% el 2022, del 2,1% el 2023 i del 2,1% el 2024. En comparació amb les projeccions de març, les perspectives s'han revisat significativament a la baixa per al 2022 i el 2023, mentre que per al 2024 s'han revisat a l'alça.

contador