El Banc d'Anglaterra apuja en 25 punts bàsics els tipus d'interès, fins al 4,25%

L'organisme compleix així les expectatives i situa els tipus al nivell més alt des de la tardor del 2008

Irene Hernández
Bolsamania | 23 mar, 2023 15:03
bank england 1200
Diego Delso

El Banc d'Anglaterra (BoE) ha decidit mantenir l'alça de tipus d'interès i augmentar-los en 25 punts bàsics, fins a situar-los al 4,25%, el nivell més alt des de la tardor del 2008, segons el que estava previst. Assegura que ajustarà les seves decisions en funció del que sigui necessari per tornar la inflació a l'objectiu del 2% de manera sostenible a mitjà termini.

"El mandat és clar pel que fa que l'objectiu d'inflació s'aplica en tot moment, cosa que reflecteix en la primacia de l'estabilitat de preus en el marc de la política monetària del Regne Unit", ha assenyalat. Entre els membres del Comitè de Política Monetària, set van votar a favor d'aquesta decisió, mentre que dos van preferir mantenir la taxa bancària al 4%.

Amb aquesta darrera pujada de tipus, el BoE suma onze reunions consecutives d'increments del preu dels diners des del desembre del 2021. Tot i això, l'augment és el menys intens des del juny del 2022.

L'organisme britànic reconeix que les incerteses al voltant de les perspectives financeres i econòmiques han augmentat, per la qual cosa continuarà monitoritzant de prop els indicis de pressions inflacionàries persistents, incloent-hi l'estretor de les condicions del mercat laboral i el comportament del creixement dels salaris i la inflació dels serveis.

"Si hi hagués evidència de pressions més persistents, llavors es requeriria un enduriment més gran de la política monetària", ha afirmat en un comunicat.

Pel que fa a les perspectives, el BoE espera que la inflació "caigui significativament al segon trimestre del 2023", a una taxa més baixa que l'anticipada al seu informe del febrer. Però preveu que la inflació dels serveis es mantingui pràcticament sense canvis a curt termini. Respecte al Producte Interior Brut (PIB) calcula que s'ha mantingut pràcticament estable a principis d'any, "però ara s'espera que augmenti lleugerament al segon trimestre, en comparació amb la caiguda del 0,4% anticipada a l'informe del febrer" .

D'altra banda, el BoE ha fet referència també al que ha passat aquestes setmanes al panorama bancari amb la fallida de Silicon Valley Bank i la compra de Credit Suisse per part d'UBS. "Hi ha hagut moviments grans i volàtils als mercats financers globals, reflectint les preocupacions del mercat sobre el possible impacte més ampli d'aquests esdeveniments".

El Comitè de Política Financera (FPC) del Banc d'Anglaterra considera que el sistema bancari del Regne Unit manté "posicions sòlides de capital i liquiditat i està ben posicionat per continuar recolzant l'economia en una àmplia gamma d'escenaris econòmics, fins i tot en un període de tipus d'interès més alts. L'avaluació de l'FPC és que el sistema bancari del Regne Unit continua sent resistent”.

POSICIÓ INCÒMODA PER AL BANC D'ANGLATERRA

Els analistes creuen que el BoE es troba "en la posició més incòmoda" atesa la inflació de dos dígits i la crisi del cost de vida, com assenyala Naeem Aslam, de Zaye Capital Markets. Considera que el banc "no va tenir més remei que augmentar el tipus d'interès, en línia amb les expectatives del mercat" i no creu que pugui continuar apujant els tipus com abans. Hi coincideix Jon Causier, soci de la consultora global Simon-Kucher & Partners, a assenyalar que les xifres d'inflació d'aquesta setmana van deixar el Banc d'Anglaterra "sense cap altra opció que elevar-ne els tipus una vegada més".

A Pantheon Macroeconomics veuen un escenari "sòlid per esperar que el 4,25% sigui el final per a la taxa bancària", en considerar que el BoE "ja no té la presumpció de nous augments de tipus". "Encara que no podem descartar una alça final de 25 punts bàsics, creiem que el Comitè probablement es tranquil·litzarà prou per l'evolució de la inflació durant les properes set setmanes per mantenir la taxa bancària tot esperant en la seva propera reunió al maig".

També opinen que el final del cicle d'augment de tipus és a prop d'AJ Bell. Laith Khalaf, cap d'anàlisi d'inversions, comenta que "la inflació obstinadament enganxosa ha portat el Banc d'Anglaterra a apujar els tipus novament, però a partir d'ara és probable que la política monetària es torni més temptativa a mesura que el banc avalua l'impacte econòmic de l'impressionant augment en el cost dels diners”.

Ja que l'organisme suggereix que el pronòstic d'inflació per al proper trimestre és més baix que al febrer, "és possible que n'obtinguem una pujada més, o cap". A més, les turbulències observades al sector bancari les últimes setmanes "també actuen com un fre al cicle de pujada de tipus d'interès". "En termes de política monetària, ara estem sortint gradualment del teatre d'acció i entrant en un període de cautela. És probable que això signifiqui que els tipus d'interès s'estabilitzin a partir d'aquí, o que el banc central faci només ajustaments modestos i menys freqüents", diu.

Tot i que una altra pujada de 25 punts bàsics "està totalment cotitzada al mercat per al juny, s'espera poc més enllà d'això", expressen a Validus Risk Management.

contador