Calviño: la reforma del sector elèctric no impedirà pujades "puntuals" de la llum

La borrasca Filomena i el no subministrament d'energia renovable han provocat una "tempesta perfecta"

Bolsamanía
Europa Press | 11 gen, 2021 12:25
ep la vicepresidenta tercera del gobierno nadia calvino comparece en la comision de asuntos
EUROPA PRESS/R.Rubio.POOL - Europa Press

La vicepresidenta tercera del Govern i ministra d'Afers Econòmics i per a la Transformació Digital, Nadia Calviño, ha avisat aquest dilluns que la reforma del sector elèctric empresa per l'Executiu no impedirà que es puguin produir pujades "puntuals" del cost de la llum quan es donin situacions excepcionals com la viscuda aquests dies amb la borrasca 'Filomena'.

Calviño ha apuntat, en declaracions a Cadena SER, que "no podem fer pensar els ciutadans que la reforma del sector elèctric que estem abordant amb determinació suposa que no poden donar-se pujades puntuals del preu de la llum quan es dóna una tempesta perfecta com la que hem estat vivint aquests dies."

Així mateix, ha assenyalat que la reforma del sector elèctric activada pel Govern durant els últims dos anys i mig està permetent, entre altres coses, una transició cap a un major pes de les energies renovables, cosa que ha generat una reducció del preu de l'electricitat en un 40% durant els últims dos anys.

No obstant, ha reiterat que això no evita que, en situacions extraordinàries, es produeixin episodis "puntuals" d'encariment de la factura de la llum, igual que succeeix en altres països europeus.

En aquesta línia, ha recalcat que, en la situació actual, l'energia solar no està subministrant al sistema i que la borrasca està suposant una demanda extraordinària. "Aquesta és la realitat, i hem de prendre-ho com el que és, un episodi puntual derivat d'una situació extraordinària", ha reiterat.

En tot cas, ha qualificat de "molt adequat" que la vicepresidenta Teresa Ribera hagi instat la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) a verificar que no s'hagi produït un comportament inadequat dels mercats i dels seus operadors.

contador