La fusió d'Ethereum ja és oficial, però està completament descomptada pel preu de l'ether?

Els experts creuen que comporta nombrosos avantatges a llarg termini per a les 'criptos'

Noemí Jansana
Bolsamania | 15 set, 2022 10:16
ethereum 1024x575

El mercat de les criptomonedes està de celebració. Aquest dijous, 15 de setembre, s'ha complert el termini estimat perquè la cadena de blocs Ethereum assoleixi les condicions que permetin migrar al model de consens de prova de participació. L'esperat esdeveniment, conegut com 'La Fusió' ('The Merge'), perquè efectivament s'ha fusionat la cadena principal amb la xarxa de proves Beacon, s'ha activat i dut a terme amb èxit en arribar a la dificultat total terminal (TTD ) 58.750.000.000T. L'acció del preu de l'ether (ETH) gairebé no s'immuta després de la notícia i sobre el criptoespai planeja el dubte de si serà el catalitzador de la propera carrera alcista.

En primer lloc, s'ha desplegat l'actualització 'París' a l'anomenada capa d'execució -la xarxa principal d'ethereum- i, 13 minuts després, Ethereum ha abandonat l'actual model de prova de treball. La capa de consens, com també s'anomena aquesta xarxa on s'han estat duent a terme tots els desenvolupaments per al 'Merge', s'ha unit a la d'execució, cosa que ha completat la migració i ha deixat obsolet el minat de criptomonedes per a l'ETH.

Aquesta transició implica que Ethereum passa a reduir el consum d'energia en un 99%, cosa que desperta un gran sentiment d'optimisme entre experts i inversors, fins al punt que es preveu que el preu de l'ether acabarà superant el del bitcoin. Però els analistes creuen que fins que es produeixi aquest flippening el camí és llarg i no està exempt de riscos.

Per començar, "'La Fusió' és un esdeveniment tècnic tan complex, que no implica només una gran empresa, sinó tota una xarxa descentralitzada, per la qual cosa hi ha raons per pensar que poden sorgir problemes", comenta Marcus Sotiriou, analista de GlobalBlock. La immensa majoria de nodes han estat actualitzats i tant les aplicacions descentralitzades (DApps), com a proveïdors de connexió tan importants com Cloudflare, així com els criptobròkers han fet pinya amb l'actualització d'ethereum. Tot i això, n'hi ha altres perills.

"Per exemple, moltes persones de l'ecosistema podrien no estar preparades per processar la nova cadena, ja que no han actualitzat el programari. A més, algunes de les API podrien trencar-se d'una manera que molts no poden predir", detalla Sotiriou.

Els analistes de Julius Baer creuen que el millor escenari possible per al 'criptoespai' és que aquest esdeveniment es desenvolupi com un “no-esdeveniment”, en què “la transició del protocol va sense problemes i sense contratemps”, indiquen. "Qualsevol altre resultat probablement causaria una elevada volatilitat a l'espai de les criptomonedes, no només en el preu de l'ether", afegeixen. I citen com els inversors s'han estat posicionant curt en els futurs de l'ETH, com a mecanisme de cobertura contra un fracàs de 'La Fusió'.

QUÈ ESPERAR A MITJÀ I LLARG TERMINI?

En línies generals, els experts preveuen una agitada acció del preu si 'La Fusió' fracassa, però molts vaticinis apunten a nivells de preu de 2.000 dòlars, com a mínim, aquest mateix mes. La presumpció és que la cadena de blocs d'Ethereum acabarà solucionant tots els contratemps eventuals i la transició quedarà acabada.

Les implicacions a llarg termini, així, "seran enormement beneficioses per a Ethereum i l'espai criptogràfic en general", assegura Sotiriou.

"Amb la crisi climàtica a dalt de tot de l'agenda mundial, el fet que una de les cadenes de blocs més grans sigui més respectuosa amb el medi ambient podria donar lloc a un augment de les taxes d'adopció", afirmen des de Foerex Suggest. Això, "juntament amb el fet que la mineria de criptomonedes serà ara significativament més cara per a molts, atès l'enorme augment dels preus de l'energia a l'últim any, hauria de provocar alguns moviments interessants a l'espai de les 'criptos' als propers mesos", afirmen.

Precisament, una investigació de Forex Suggest de principis d'aquest any va revelar que una sola transacció a la cadena de blocs d'Ethereum produïa més de 42,1841 quilos d'emissions de CO2. Això vol dir que el total de les transaccions realitzades l'any passat va produir gairebé 22 milions de tones d'emissions de CO2 que requeririen 109,8 milions d'arbres per compensar-les. Per tant, si el consum d'energia es redueix en el 99% previst, se salvaran 108,7 milions d'aquests arbres durant el proper any i les emissions de CO2 es reduiran a 222.222 tones.

Les narratives ESG representen un dels obstacles més grans per als inversors institucionals que entren a la indústria de les criptomonedes, "per la qual cosa 'La Fusió' podria alleujar aquesta preocupació i millorar la reputació de tota la classe d'actius", incideix per part seva l'expert de GlobalBlock.

Els inversors d'ETH també rebran un rendiment al voltant del 5%. Això vol dir que tot el sector DeFi florirà, ja que els inversors comptaran amb un mètode per valorar el risc. "A més, als inversors institucionals els encanta el flux de caixa, i per això poder rebre un rendiment lucratiu és un altre avantatge que eleva l'atractiu d'ETH", creu Sotiriou.

En definitiva, els experts posen èmfasi que 'La Fusió' esperonarà l'interès institucional en aquesta classe d'actius. Asseguren que podria ser un catalitzador perquè les institucions entrin a l'espai de les criptomonedes en massa durant els propers 5 anys.

contador