Bitcoin: els grans tenidors es llancen a les compres mentre es posen a prova els 37.000

El mercat de futurs entra en backwardation en el contracte del 25 de juny

Noemí Jansana
Bolsamania | 18 jun, 2021 11:28 - Actualitzat: 11:28
ep archivo   las crecientes demandas de electricidad de bitcoin han atraido casi tanta atencion como
DOMINIO PÚBLICO - Archivo

La setmana intensa viscuda al mercat de les criptodivises no sembla que hagi de calmar-se. El preu del bitcoin posa a prova el suport de curt termini als 37.000 dòlars, després de fracassar en tots els seus intents d'elevar-se per sobre els 40.000 dòlars després del ral·li viscut entre diumenge i dilluns. El gir menys acomodatici en la polícia monetària de la Reserva Federal (Fed) ha provocat pujades del 2% en el dòlar que es deixen notar en les matèries primeres i les criptodivises. L'ethereum també deixa caigudes fins als 2.300 dòlars i la capitalització total cau per sota d'1,6 bilions.

BTC
-
  • --
  • Max: -
  • Min: -
-
BTC-USD
70.341,30 BTC
  • -0,63%-448,27
  • Max: -
  • Min: -
07:24 29/03/24

Enmig d'aquest panorama i amb els futurs enviant també senyals baixistes, els grans tenidors, els HODLers, com se'ls coneix a l'argot de les 'criptos', han entrat en acció. Segons revelen dades de Glassnode, s'estan convertint en compradors nets per primera vegada des de l'octubre. Reflecteix un estudi del web d'anàlisi de la cadena de blocs que el "canvi de posició neta de l'HODLer" del bitcoin, que segueix l'activitat neta de compra/venda d'aquells que tenen monedes durant sis mesos o més, ha donat un gir positiu per primera vegada des de la tardor.

"Les posicions netes de bitcoin HODLers és un fort indicador de com els inversors a llarg termini estan pensant en BTC", assenyala Delphi Digital, en un comentari recollit per Coindesk. L'oferta en mans dels tenidors a llarg termini ha augmentat d'11 milions a més d'11,6 milions durant les últimes setmanes, segons Glassnode.

Encara que les forquilles estan injectant ara pressió alcista al mercat, això no implica necessàriament un fort repunt. Les dades anteriors mostren que les tendències alcistes solen accelerar el ritme després d'una acumulació sostinguda per part dels tenidors. De fet, les notícies que arriben del mercat de futurs anuncien tot el contrari: més senyals baixistes.

BACKWARDATION EN ELS FUTURS

Un fenomen inusual anomenat backwardation està tenint lloc en el comerç de futurs de la creació de Satoshi Nakamoto, principalment en el contracte que venç el 25 de juny.

Els contractes a mes fix solen negociar-se amb una lleugera prima, cosa que indica que els venedors demanen més diners per retenir la liquidació durant més temps. Els futurs també haurien de negociar amb una prima anualitzada d'entre el 5% i el 15% als mercats sans, en línia amb el tipus de préstec de l'stablecoin. Aquesta situació es coneix com contango i no és exclusiva dels mercats de monedes digitals.

Quan aquest indicador s'esvaeix o es torna negatiu, és una bandera vermella alarmant. Aquesta situació es coneix com backwardation i indica un sentiment baixista.

Quan els venedors de posicions curtes utilitzen un apalancament excessiu, l'indicador es torna negatiu, com ha ocorregut el 17 de juny. No obstant això, tenint en compte que només queda una setmana per al venciment de juny, els operadors haurien d'utilitzar contractes a més llarg termini per confirmar aquest escenari. A mesura que el contracte s'acosta a la seva data final de negociació, els operadors es veuen obligats a renovar les seves posicions, cosa que provoca moviments exagerats, explica CoinTelegraph.

No obstant això, queda esperança: els futurs de setembre han mostrat una prima de l'1,7% o més enfront dels mercats al comptat, un 7% anualitzat. Això indica una falta de gana dels llargs, però prou lluny de la backwardation.

contador