Wall Street cau més de l'1% mentre Trump reviu la guerra comercial

El conflicte aranzelari torna a sacsejar els mercats

Per

Bolsamania | 06 mai, 2019

DJ INDUSTR AVERAGE

23:21 17/05/24

  • 40.003,59
  • 0,34%134,21
  • Max: 40.010,88
  • Min: 39.858,86
  • Volume: -
  • MM 200 : 36.610,80

Wall Street registra fortes caigudes superiors a l'1% després del nou ultimàtum aranzelari de Donald Trump a la Xina. El president dels Estats Units ha amenaçat el gegant asiàtic amb augmentar els aranzels, cosa que ha revifat el temor dels inversors de la guerra comercial entre les dues majors economies del món.

El president nord-americà ha anunciat que, a partir de divendres, augmentarà del 10% al 25% els impostos sobre exportacions xineses per valor de 200.000 milions de dòlars. També ha amenaçat amb imposar impostos del 25% a exportacions xineses valorades en 325.000 milions "en breu".

Els parquets asiàtics s'han dessagnat aquesta matinada, amb caigudes de fins al 6% a les borses xineses, mentre els experts avisen que el iuan pot arribar al canvi de 7 unitats per dòlar "en breu" i el ien es dispara contra el dòlar i l'euro pel seu paper d'actiu refugi.

Les borses de Xangai (-5,58%) i Shenzhen (-7,38%) són les que han patit l'onada de vendes més important, mentre que el Hang Seng de Hong Kong (-3,03%) i la borsa de Singapur (-3,02%) també han perdut molt terreny.

Aquest anunci és "importantíssim", sobretot tenint en compte el progrés realitzat en les negociacions, afirma Ted Murphy, soci director de Baker McKenzie. El secretari del Tresor, Steven Mnuchin, i l'encarregat de Comerç, Robert Lighthizer, van ser a la Xina la setmana passada, i s'esperava que el viceprimer ministre Liu He vingués a Washington aquesta setmana, per continuar (i possiblement completar) aquestes negociacions.

"Creiem que l'anunci d'avui s'ha de veure en aquest context, és a dir, les negociacions poden estar en les etapes finals i Trump està utilitzant la influència que té per aconseguir tancar l'acord. En particular, la gent hauria de fixar-se si el viceprimer ministre Liu encara va a Washington aquesta setmana per conversar, o si -el contrari- es queda a casa en resposta als tuits d'avui", afirma aquest expert.

"Si arriba a la ciutat, llavors hi ha una major probabilitat que s'arribi a un acord (i l'augment proposat en els aranzels pot ser discutit o retardat), mentre que, si es queda a casa, llavors l'augment proposat en els aranzels entrarà en vigència", afegeix Ted Murphy.

Les principals afectades al Dow Jones per la recrudescència de la guerra comercial són empreses amb importants interessos a la Xina com Nike, Caterpillar i Boeing que cedeixen més del 2%.

El mercat de matèries primeres també registra caigudes. El petroli cedeix un 0,3% (tot i que ha arribat a caure un 2%) davant aquesta nova incertesa geopolítica que se suma a l'esperat increment de producció de cru a dues bandes: per part dels EUA i de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli).

Últimas noticias