L'enfonsament de la seva capitalització situa DIA fora de l'IBEX

El CAT es reuneix aquest dilluns que ve per prendre una decisió sobre la composició del selectiu

Per

Bolsamania | 06 des, 2018

DIA

17:35 30/04/24

  • 0,01
  • -1,54%0,00
  • Max: 0,01
  • Min: 0,01
  • Volume: -
  • MM 200 : 0,01

Seria gairebé una anècdota tenint en compte com de nefast ha estat 2018 per DIA i les coses tan dolentes que l'han succeït. No obstant això, no deixa de ser negatiu i significatiu que l'empresa acabi l'any fora de l'IBEX 35. Dilluns s'aclarirà la incògnita. Mentrestant, hi ha analistes que ja veuen la companyia de distribució fora del 'club dels grans'. El valor cau un 4%, fins als 0,57 euros, i marca nous mínims històrics.

"DIA ha passat a tenir una capitalització borsària tan baixa que ja no pot formar part de l'IBEX", afirma contundentment un expert consultat per Bolsamanía.

Tot i que no sempre es compleix, hi ha un requisit que diu que, per poder formar part de l'IBEX, heu de tenir un capitalització superior al 0,3% del total de l'índex. "Aquest percentatge ronda a dia d'avui als 1.700 milions i DIA prou feines supera els 400 milions", afegeix aquest expert.

Natalia Aguirre, analista de Renta 4, no té tan clar que es vagi a aplicar aquest requisit de capitalització atès que, tot i que DIA n’és el cas més destacat, no és l'únic que incompleix aquest criteri i atès que no hi ha precedents en aquest sentit. "Si es confirmés la seva sortida, altres valors que també incompleixen aquest criteri, encara que no de manera tan clara, com Técnicas Reunidas, i fins i tot altres dos valors molt a prop del límit, Mediaset España i Indra, podrien general dubtes sobre la seva permanència al selectiu", afegeix Aguirre.

Així i tot, l'experta de Renta 4 no descarta que el CAT decideixi finalment excloure DIA en aquest cas, el valor millor posicionat per ocupar el seu lloc seria Ence, que sí que compleix amb el criteri mínim de ponderació. No obstant això, MásMóvil també sona en les apostes per entrar en el selectiu en substitució de DIA. "Ja capitalitza més de 2.500 milions d'euros, compta amb un volum de negociació significatiu i ha anat elevant el 'free float' fins al 54% actual. L'operadora és la 32a empresa que més volum mou", indiquen els experts consultats per Bolsamanía.

Per decidir els canvis a l'IBEX, el CAT avalua el que es coneix com 'període de control', que són els sis mesos que transcorren abans de la reunió. Perquè un valor sigui un possible candidat a formar part de l'IBEX, la capitalització mitjana de l'esmentat títol haurà de ser superior al 0,30% de la capitalització mitjana de l'índex durant el període de control. Aquest filtre implica que els valors de petita capitalització es queden fora de l'IBEX. Un cop superada aquesta condició, el CAT valora el volum negociat. Així, l'IBEX està compost pels 35 valors del mercat amb més volum negociat.

En la seva anàlisi per decidir els canvis en l'índex espanyol, serà difícil que els membres del CAT puguin obviar els problemes tremends que travessa actualment DIA i les previsions abocades pels experts que la seva situació empitjorarà de cara a l'any que ve. Davant d'aquesta tessitura, és possible que el criteri de la capitalització pesi més en aquesta ocasió que en altres anteriors.

Últimas noticias