Els elèctriques avisen: la 'megainversió' en renovables ha de ser 'o ara o mai'

Aprofitant la nova Llei de Canvi Climàtic

Per

Bolsamania | 16 jun, 2020

Les elèctriques saben que es juguen la transformació del sector en el futur més immediat. La Llei de Canvi Climàtic ja ha començat la seva tramitació parlamentària i d'aquí sorgiran inversions que superaran els 200.000 milions d'euros. El problema, que aquesta xifra arriba fins a 2030. Per això, en un entorn de crisi com l'actual, insten a executar la inversió al més aviat possible.

Una exigència d'inversió immediata en què les companyies del sector energètic volen ser subjecte actiu, jugar-se els seus diners, i que ha quedat palès aquest dilluns a la megacimera empresarial organitzada per la CEOE, en la qual van intervenir tots els primers espases del sector.

Un dels punts de consens és la necessitat d'eliminar les restriccions a la inversió en xarxes, que no pot superar el 0,13% del PIB. És a dir, si s'inverteix en producció renovable, la xarxa també hauria d'accelerar el pas.

“La principal barrera que ens trobem i que creiem necessari flexibilitzar és el límit del 0,13% del PIB. Demanem que sigui eliminat o adequat amb els plans d'inversió específic”, va instar sense embuts el president de Viesgo i del Club Espanyol de l'Energia, Miguel Antoñanzas.

300.000 NOVES OCUPACIONS

És el mateix plantejament que va proposar Iberdrola. El seu president, Ignacio Galán, va reclamar eliminar aquest límit màxim a la inversió amb l'objectiu de crear fins a 40.000 ocupacions només en aquest segment, el de xarxes, de la qual cal recordar-ne que la companyia participada per l'Estat, Red Eléctrica, és l'operador del sistema. De fet, Galán va desglossar, com ja ha fet en altres ocasions, l'oportunitat per a l'ocupació que passa per apostar per les renovables.

Segons Galán, el gir vers l'‘energia verda’ pot generar fins a 300.000 ocupacions, que serien especialment rellevants a l'Espanya rural. En concret, va estimar que cada ocupació en energia en genera 12 més a d'altres sectors vinculats. Una xifra que va en la mateixa línia que la promesa pel Govern a la nova Llei de Canvi Climàtic, que preveu entre 250.000 i 350.000 ocupacions netes d'aquí a 2030.

D'aquí l'exigència d'accelerar el rellotge per començar a fer camí al més aviat possible. Endesa assegura que pot ampliar un 30% els seus plans d'inversió fins a 2022, i arribar a 7.500 milions d'euros, si es donen les condicions reguladores adequades, segons va avançar el conseller delegat de la companyia, José Bogas. I no sols és inversió com a ingredient únic, perquè les elèctriques necessiten estabilitat en la política laboral, amb “mecanismes de flexibilitat per permetre adaptar les necessitats de les companyies, a vegades estacionals”, en paraules del president de Naturgy, Francisco Reynés.

Repsol també va instar a accelerar la inversió, però sense determinismes. És a dir, obrir la mà a una transformació ecològica que també inclogui, per exemple, la renovació del parc d'automòbils. “Totes les tecnologies poden aportar el seu gra de sorra a la reducció d'emissions”, va resumir el seu president Antonio Brufau en defensar la “neutralitat” de la inversió.

Últimas noticias