bbva sabadell fusion

L'OPA hostil de BBVA sobre el Banc Sabadell continua sent un dels principals punts d'interès del mercat espanyol. La proposta del banc basc ha trencat les regles no escrites d'un sector on aquestes operacions sempre han estat consensuades i compta amb l'oposició frontal del Govern, que ha promès que utilitzarà tots els mitjans a disposició per evitar-la. Tot i això, Scope Ratings creu que el moviment de BBVA reflecteix les "sòlides" perspectives del sector bancari espanyol.

  • 1,939€
  • -0,08%
  • 9,940€
  • -0,30%

"La determinació de BBVA de llançar-se pel Banc Sabadell i la confiança de Sabadell en la seva estratègia independent corroboren la nostra visió de l'entorn bancari favorable a Espanya, que es consolida com un mercat atractiu per desplegar-hi capital", explica Carola Saldias, analista d'institucions financeres de la companyia alemanya.

Segons aquesta experta, l'oferta de BBVA "reflecteix el seu desig de créixer a Espanya", un mercat en què "el fort impuls econòmic està creant un atractiu perfil de risc-rendibilitat per als préstecs comercials i minoristes". "Les perspectives de creixement a Espanya (A-/Positiu) se situen per sobre de la mitjana de la zona de l'euro, mentre que la millora de la dinàmica del mercat laboral dona suport a les tendències de qualitat dels actius", afegeix.

En aquest sentit, Saldias destaca que la fusió entre les dues entitats "reconfiguraria el panorama competitiu" de la banca a Espanya, permetent a BBVA "escurçar distàncies amb el seu històric rival, Santander", i reduir el nombre d'actors "de segon nivell", deixant un entorn competitiu "amb tres gegants de la banca que controlen a prop del 65% del mercat, juntament amb una sèrie d'entitats més petites amb quotes de mercat d'un sol dígit, franquícies geogràfiques limitades, però amb una presència rellevant als seus respectius segments nínxol".

"L'encaix estratègic d'una operació BBVA-Sabadell seria inigualable a Espanya i encara més evident que les transaccions transfrontereres, recentment defensades pel president francès Emmanuel Macron, on les diferències idiosincràtiques plantegen reptes materials i les sinergies de costos tendeixen a ser més limitades", sentencia Saldias. En una entrevista a Bloomberg, Macron va destacar que el sector bancari europeu necessita més consolidació i no va rebutjar la possibilitat que un banc gal sigui comprat per un altre rival europeu. "Negociar com a europeus significa que cal consolidar-se com a europeus", va subratllar el president gal.

En aquest sentit, Guy de Blonay, gestor de fons a l'equip de renda variable responsable de Finances Globals i Innovació Financera de Jupiter AM, explica que l'èxit d'una fusió entre BBVA i Sabadell podria "estimular" altres possibles postors a "moure's més ràpidament cap a altres objectius" després de les paraules de Macron. "Els bancs europeus han representat una bona contribució al rendiment durant els darrers 12-18 mesos i haurien de continuar sent-ho després d'una altra recent sòlida temporada de resultats", afegeix.

NEGATIVA DE SABADELL

Segons aquesta experta, la preferència inicial del consell del Sabadell per actuar en solitari "demostra la confiança en la capacitat de l'equip directiu per complir el seu pla estratègic".

"La incapacitat de les dues parts per arribar inicialment a un acord en termes amistosos recorda que, llevat que un banc estigui en dificultats, la diferència entre el valor percebut pel venedor i la voluntat del comprador de pagar pot ser més gran que el potencial de creació de valor a través d'una fusió", subratlla Saldias.

Tot i la significativa pujada de la cotització de Sabadell des de principis d'any, el rebuig de l'oferta va ser "un clar indici", almenys als ulls del Consell d'Administració de Sabadell, que la valoració d'una mica menys de 0,7 vegades el valor comptable proposat per BBVA "no reflectia el potencial independent" del banc català.

"Després de la publicació dels resultats del primer trimestre del 2024, la direcció veu un important augment de la rendibilitat. Des d'un benefici net de 1.300 milions d'euros i un ROTE de l'11,5% el 2023, la direcció ha elevat recentment les previsions de ROTE per al 2024 per sobre del 12%, amb expectatives de noves millores per al 2025", explica aquesta analista.

"La rendibilitat de Sabadell, un banc comercial tradicional centrat principalment en el mercat nacional (encara que també té el TSB Bank del Regne Unit), s'ha vist impulsada per l'entorn favorable dels tipus d'interès, una tendència que ha beneficiat molts bancs europeus. La rendibilitat ha sorprès sistemàticament a l'alça sobretot per un augment constant dels marges a causa del gran component de préstecs a PIME a tipus variable del banc, així com per uns preus dels dipòsits més ferms del previst inicialment", afegeix.

BBVA NO NECESSITA ARRIBAR A UN ACORD

Si bé el desenllaç de l'OPA no és clar, ja que BBVA necessita primer l'aprovació de les autoritats reguladores i després que un mínim del 50,01% dels accionistes de Sabadell acceptin l'oferta, un rebuig tampoc seria la fi del món per a l'entitat basca.

Saldias recalca que el model de negoci de la companyia presidida per Carlos Torres Vila és "resistent" i està "ben provat", a més de comptar "amb un perfil de risc-rendibilitat ben equilibrat que combina exposicions a mercats emergents i desenvolupats". Això, afegeix l'experta de Scope, li permet desplegar "estratègicament" capital addicional a Espanya, "millorant l'estabilitat i previsibilitat dels resultats del grup" i reduint la volatilitat potencial de les diferents dinàmiques de creixement en la seva exposició als mercats emergents, que inclinen el perfil de risc i ingressos a nivell de grup.

"En cas que l'oferta no prosperi, el model de negoci de BBVA és prou sòlid per augmentar la seva presència a Espanya a través del creixement orgànic, encara que això requereixi temps, mentre continua expandint la seva presència als mercats emergents a través de canals digitals", afegeix Saldias.

Tot i això, la fusió ofereix "diversos" avantatges estratègics de model de negoci per a BBVA. Entre elles, Saldias posa en relleu un poder de fixació de preus més gran, una franquícia nacional més completa "que combina la fortalesa de BBVA al sector minorista amb l'enfocament de Sabadell a les pimes", un pressupost més gran per desplegar en capacitats digitals i ESG, una divisió geogràfica més equilibrada entre mercats desenvolupats i en desenvolupament, i oportunitats significatives de sinergies de costos derivades del solapament de les xarxes de distribució.

"El potencial de més rendibilitat, recolzat per les sinergies de costos previstes, fa que l'adquisició sigui atractiva per als accionistes", conclou.

contador