El Regne Unit reconeix un progrés "real" en la negociació del Brexit a falta de resoldre la qüestió irlandesa

Els negociadors europeus han proposat que Irlanda del Nord segueixi a la unió duanera

Bolsamanía
Bolsamania | 15 oct, 2018 10:21
brexit-dup-irlande-du-nord-royaume-uni-ue 20181014193810

El Govern britànic va reconèixer aquest diumenge que les converses dels últims dies amb la Unió Europea sobre la sortida de Londres del bloc europeu havia llançat veritables progressos, però encara queda pendent la futura situació de la frontera irlandesa, que s'ha erigit com el gran escull a què s'enfrontaran els negociadors durant el Consell Europeu que comença la setmana que ve.

"Durant els últims dies, els negociadors del Regne Unit i de la UE han aconseguit un progrés real en una sèrie d'àrees clau. No obstant això, segueix havent-hi una sèrie de problemes sense resoldre relacionats amb el 'backstop'", ha fet saber una portaveu del Govern britànic en referència a la solució per a la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord.

Els negociadors europeus han proposat que Irlanda del Nord segueixi a la unió duanera si les parts no són capaços de tancar un acord comercial a temps, una opció inacceptable per a Londres, perquè implicaria evitar la 'frontera dura' a Irlanda a costa de diferenciar entre els diferents territoris del Regne Unit.

De tota manera, "el Regne Unit segueix compromès a avançar durant el Consell Europeu d'octubre", d'acord amb el portaveu, després de la reunió mantinguda aquest diumenge pel ministre britànic per al Brexit, Dominic Raab, i el negociador europeu, Michel Barnier.

Així les coses, queda a les mans dels caps d'Estat i de Govern de la Unió Europea a 27 avaluar durant el sopar que mantindran dimecres, vigília d'un Consell europeu ja a 28, si s'han donat els "avenços decisius" que exigeix el bloc l'octubre.

S’especula la possibilitat que la primera ministra britànica, Theresa May, acudeixi dimecres a Brussel·les per intervenir davant els seus socis comunitaris abans que aquests sopin sense ella, però aquesta possibilitat no ha estat encara indicada al bloc comunitari, segons fonts europees consultades per Europa Press.

Només si es donen passos substancials, els 27 donaran el seu vistiplau a convocar el novembre una cimera extraordinària pensada per tancar els últims serrells i segellar l'acord de retirada a temps per evitar una sortida abrupta del Regne Unit a finals de març de 2019.

contador