L'AIE revisa a la baixa la seva previsió de demanda mundial de cru per al 2021 i el 2022

Avisa que l'expansió de Covid "alentirà temporalment" la demanda

Nieves Amigo
Bolsamania | 14 des, 2021 14:20
ep archivo   petroleo
DAVID MCNEW - Archivo

L'aparició de la variant òmicron del Covid va desencadenar fortes vendes del petroli al novembre, "però el pessimisme inicial ha donat pas a una resposta més mesurada", apunta l'Agència Internacional de l'Energia (AIE) al seu informe de desembre.

Segons les seves previsions, l'augment de nous casos de coronavirus "alentirà temporalment" la demanda de cru, però no posarà fi a la recuperació que està en marxa.

"Es preveu que la demanda mundial de petroli creixi 5,4 milions de barrils diaris el 2021 i 3,3 milions més de barrils diaris l'any que ve, quan torni a assolir els nivells anteriors a la Covid, 99,5 milions de barrils diaris", estima l'organisme.

Afegeix l'AIE que és probable que les noves mesures de contenció aplicades per frenar la propagació del virus tinguin un impacte "més moderat" en l'economia que les onades anteriors de Covid, entre altres coses per les campanyes de vacunació generalitzades.

"En conseqüència, esperem que la demanda de combustibles per al transport per carretera i de primeres matèries petroquímiques segueixi registrant un creixement saludable", apunta. "No obstant, a causa de les noves restriccions als viatges internacionals, hem revisat a la baixa la nostra previsió de demanda mundial de petroli per al 2021 i el 2022 en 100 kb/d (milers de barrils diaris) de mitjana", afegeix.

L'OPEP PREVÉ UN IMPACTE "LLEU" D'ÒMICRON

L'Organització dels Països Exportadors de Petroli (OPEP) va anunciar aquest dilluns que manté sense canvis la previsió de demanda de cru per a l'any que ve malgrat la incertesa generada davant l'aparició de la nova variant del coronavirus. Sosté que l'impacte d'aquesta soca serà "lleu" al mercat de l''or negre'.

"S'espera que l'impacte de la nova variant òmicron sigui lleu i de curta durada, a mesura que el món es vagi equipant millor per gestionar la Covid-19 i els seus reptes connexos", va dir l'OPEP a l'última actualització del seu butlletí mensual. Afegeix que les perspectives econòmiques són "estables" a nivell mundial.

És per això que la demanda prevista pel càrtel per al proper any es manté als 4,15 milions de barrils diaris de creixement, fins a un total de 100,79 milions d'unitats diàries.

contador