El petroli puja: el mercat anticipa que la OPEP+ augmentarà la producció

Alguns analistes apunten que la pandèmia "està controlada"

Manuel Martín-Albo
Bolsamania | 04 gen, 2022 11:23
ep archivo   petroleo
DAVID MCNEW - Archivo

L'Organització dels Països Productors de Petroli i els seus aliats (OPEP+) es reuneixen aquest dimarts a la tarda per decidir si augmenten la producció de cru mundial, mentre que el mercat anticipa l'increment de l'oferta amb lleugeres pujades en el preu de l''or negre'.

Brent Crude
87,110
  • -0,21%-0,18
  • Max: -
  • Min: -
  • Volume: -
  • MM 200 : -
08:03 19/04/24

El barril de Brent cotitza amb lleugeres alces i al voltant dels 79 dòlars, mentre que el West Texas Intemediate (WTI), de referència als EUA, també puja i es queda als 76 dòlars.

Aquesta reunió arriba en un moment en què òmicron ha començat a fer estralls en alguns països europeus, mentre que als primers on es va detectar, com Sud-àfrica, han baixat de forma abrupta els contagis. Aquest escenari concorda amb el plantejat per la mateixa OPEP al mes de desembre passat, quan apuntava que l'impacte de la nova variant del coronavirus tindria conseqüències lleus en la demanda de petroli.

"S'espera que l'impacte de la nova variant d'òmicron sigui lleu i de curta durada, a mesura que el món es vagi equipant millor per gestionar la Covid-19 i els reptes connexos", deia en un escrit.

Tot i això, l'Agència Internacional d'Energia era una mica més pessimista. Segons els seus càlculs, l'augment de nous casos de coronavirus "alentirà temporalment" la demanda de cru, però no posarà fi a la recuperació que està en marxa.

Els experts de RaboBank afirmen que "s'espera que es mantingui el pacte actual, que consisteix a augmentar la producció de petroli en 400.000 barrils diaris fins a assolir els nivells prepandèmics. Tot i això, qualsevol increment podria ser inferior al previst, segons els seus experts, pels recents problemes de producció a Líbia i Nigèria.

"S'espera que la demanda mundial de petroli arribi a nous màxims històrics per sobre de la marca de 100 milions de barrils diaris el 2022, mentre que l'oferta dependrà en gran mesura de l'OPEP i els seus aliats", apunten.

Naeem Aslam, d'Avatrade, assenyala que els mercats esperen que s'augmenti la producció de cru per satisfer la demanda creixent, ja que "la situació del coronavirus sembla estar controlada i les infeccions de l'òmicron s'han associat amb menys hospitalitzacions i morts registrades".

"Una nova caiguda dels preus del petroli es va veure limitada per la reducció de 200.000 barrils diaris de la producció de petroli de Líbia a causa del manteniment dels oleoductes, que probablement trigarà una setmana a completar-se", assenyala.

contador