L'euro es recupera després de desploma-se fins a un nou mínim de 20 mesos, a causa de la dimissió de Renzi

La moneda única arriba al seu nivell més baix des de març de 2015 als 1,0505 dòlars

  • L'euro ha arriabat a perder un 2,1% contra el ien, però es recupera
  • La incògnita està ara en saber si el president de la República, Sergio Mattarella convocarà eleccions a Itàlia que podrien guanyar els partits antieuropeïstes del país
Noemí Jansana
Bolsamania | 05 des, 2016 10:16 - Actualitzat: 11:08
billets-de-banque-euros-argent-zone-euro-monnaie-riche

La reacció de l'euro a la decisió dels italians de no recolzar la reforma de la Constitució impulsada pel primer ministre italià, Matteo Renzi, no s'ha fet esperar. La ‘moneda única’ ha obert la setmana al voltant dels 1,0645 dòlars i s'ha desplomat un 1,4%, fins als 1,0505 dòlars, marcant un nou mínim de 20 mesos, després de conèixer-se la notícia de la dimissió de Renzi. Hores després es recupera.

L'euro ha revertit després les pèrdues completament i es mou al voltant dels 1,0630/40 dólars. No obstant això, que la moneda europea hagi aconseguit el seu nivell més baix des de març de 2015 deixa l'important suport en els 1,0457 dòlars clarament exposat, després que hagi protagonitzat el seu declivi més pronunciat en una sessió des del mes de juny en la sessió asiàtica del 5 de desembre.

Des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, existeix un important suport que està actuant de moment com recolzo en els 1,05 (com a xifra rodona). "Amb tot i amb això la clau de debò està en els mínims de 2015 en els 1,04610", exposa José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

La moneda única aconsegueix el seu nivell més baix des de març de 2015, en els 1,0505 dòlars

"Només si perforés aquest suport apostaríem per un moviment a la recerca de la paritat, com a mínim. Però mentrestant el que tenim és una clara zona de suport que va des dels 1,04610 fins als 1,0520 i mentre no es perfori cal seguir apostant per un rebot que almenys serveixi per corregir els importants nivells de "sobreventa" actuals", assegura l'expert.

El que queda clar és que l'euro està aguantant ben els envits de la incertesa política, però li pregunta en la ment dels analistes ara és "fins a quan". "Serà molt difícil trobar compradors en nivells per sobre d'on es troba ara", assegura Neil Wilson, analista d'ETX Capital.

EURUSD

No obstant això, aquesta no ha estat la depreciació més aguda que ha deixat l'euro. La divisa ha sofert el seu contra el ien, cedint un 2,1% fins als 118,71 iens, però més tard, no només s'ha recuperat, sino que deia guanys de gairebé un 3%. La reacció ha estat notablement més moderada contra la lliura, amb la ‘moneda única’ depreciant-se fins el llindar de les 0,8300 lliures, un moviment d'amb prou feines un 0,5% des de l'obertura.

L'índex del dòlar -que mesura l'acompliment d'aquesta divisa contra una cistella de sis rivals- ha avançat un 0,7% en la sessió, fins als 101,49 dòlars.

NOVES ELECCIONS?

La sèrie d'esdeveniments que es poden desencadenar al país transalpí després de la dimissió del primer ministre italià, que es farà efectiva aquesta mateixa tarda, provoca que Brussel·les contingui la respiració i amenaça la integritat mateixa de la zona euro i de la 'moneda única'. La incògnita està ara a saber si el president de la República, Sergio Mattarella convocarà eleccions a Itàlia que podrien guanyar els partits antieuropeístas del país, amb el Moviment Cinc Estrelles al capdavant.

Els italians han decidit que no volen acabar amb el 'perfecte bicameralisme' del seu sistema polític i Congrés i Senat seguiran tenint el mateix poder. Aquest era un dels canvis que les reformes impulsades per Renzi pretenien instaurar. El que no s'esperava és que la participació, de gairebé el 70% (69,30%) fos tan alta (la més elevada de la història en una votació d'aquestes característiques). Els experts de Barclays ja advertien la setmana passada que, de registrar-se una participació superior al 40%, Matteo Renzi dimitiria i a més el president de la República, Sergio Matterella, acceptaria la seva dimissió i designaria a un altre primer ministre, probablement Pier Carlo Padoan, actual ministre d'Economia i Finances, o Pietro Grasso, president del Senat.

Analistes de Danske Bank creuen ara que la reacció dels inversors dependrà en gran manera “de la sendera política que el país adopti després que Renzi perdi la votació”. Altres experts consultats opinen que Matterella formarà un govern de coalició per guanyar temps fins a les eleccions previstes en 2018 i aconseguirà que la calma torni al país i manarà una pilota d'oxigen al feble sistema bancari del país.

Però no es pot descartar l'escenari que els italians acudeixin novament a les urnes en la primavera o estiu de 2017. En aquest cas, l'humorista Beppe Grillo i el seu moviment anti-europeïsta ho tenen tot a favor per fer-se amb el poder en la tercera potència de la zona euro. La promesa d'un referèndum sobre la permanència del país en la 'moneda única' està sobre la taula, amb la probabilitat que s'acabi en 'Italexit' (la sortida d'Itàlia de la zona euro). Un esdeveniment que suposaria "la mort mateixa de la moneda única", tal com va escriure el columnista de Forbes, John Mauldin.

contador