La CNMV demanda el Consell de Transparència per protegir Borrell

El Consell de Transparència demanava fer públic l'expedient sancionador obert

Bolsamanía
Bolsamania | 26 jun, 2019 15:25
ep borrell creeno deberian extranarpalabrasputin hay unanimidad internacionalcontrasecesionismo
Jesús Hellín - Europa Press

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha interposat un recurs contenciós-administratiu contra el Consell de Transparència i Bon Govern (CTBG), que demanava fer públic l'expedient sancionador obert contra el ministre d'Exteriors en funcions, Josep Borrell. La CNMV va multar Borrell amb 9.000 euros perquè considera que va fer ús d'informació privilegiada quan era conseller d'Abengoa.

L'expedient, que havia estat sol·licitat per El Confidencial a través de la Llei de Transparència, va ser obert el juliol de 2017 i finalitzat com una "infracció molt greu". Segons la CNMV, Borrell "coneixia informació rellevant que encara no havia estat publicada" abans que la companyia entrés en preconcurs de creditors el 25 de novembre de 2015 i va vendre accions d'Abengoa que eren titularitat de la seva exdona aquest mateix mes.

La CNMV va desestimar la petició en considerar que la Llei de Transparència no s'aplica a la institució

Després de conèixer aquesta sanció, el diari digital va sol·licitar a la CNMV l'expedient sancionador complet, però el regulador va desestimar la petició en considerar que la Llei de Transparència no s'aplica a la institució. I va afegir, a més, que l'organisme està sotmès a una normativa sectorial específica i que la publicació violava la protecció de dades personals.

No obstant això, el Consell de Transparència va rebutjar aquests arguments, en destacar l'"interès públic superior a conèixer la informació demandada, tenint en compte la transcendència de la persona involucrada". Malgrat això, la CNMV ha portat aquest cas als tribunals per mantenir ocults els detalls de la multa, cosa que farà que es retardi el procés almenys més d'un any. Aquesta és la tercera vegada que l'organisme demanda Transparència per evitar complir les seves resolucions.

contador