Société Générale descarta que un "ensurt" polític a Catalunya o Itàlia impacti en el mercat del deute

El banc assegura que amb la política acomodatícia actual tindria un impacte d'un dia als mercats

  • No obstant això, matisen que la situació seria diferent si el resultat és el contrari al del descomptat
  • Per a aquest 2018, Société Générale s'espera que dues agències pugin el ràting d'Espanya
Marta Gracia
Bolsamania | 11 gen, 2018 15:16 - Actualitzat: 15:16
l-etat-pourrait-demander-un-remboursement-a-la-societe-generale

Société Générale descarta que els esdeveniments polítics de 2018 vagin a afectar el mercat del deute espanyol. Així, han assenyalat que les eleccions polítiques, la situació a Catalunya o el Brexit són qüestions que tindran un impacte limitat "d'un dia" al mercat. No obstant això, matisen que la situació seria diferent si el resultat és el contrari al qual es descompta.

De fet, Jaime Sanz, responsable d'assessorament de ràting per estats sobirans de la companyia, ha puntualitzat que "en aquest entorn de política acomodatícia tots els anuncis d'ensurt que es produeixin aquest any seran molt puntuals". A més, ha assenyalat que el veritable impacte arribaria si Catalunya s'independitza o si a Itàlia el resultat electoral és algú no esperat. A més, també ha marcat com a risc el conflicte de Corea del Nord, que el creixement de la Xina baixi o fins i tot que la retallada d'impostos dels EUA no es dugui a terme.

Així mateix, Sanz ha apuntat que esperen que aquest 2018 dues agències de ràting, segurament Fitch i Standards & Poor's, pugin la valoració d'Espanya fins a A. "Aquesta pujada és una cosa que el mercat ha estat esperant tot el 2017, de manera que en el moment que passi tampoc es notarà de manera espectacular, tot i que sí que hi haurà impacte", ha afegit el responsable d'assessorament de ràting de Société Générale.

AUGMENTA L'EMISSIÓ DE BONS EL 2017

Els mercats de capitals per als emissors espanyols dels 3 sectors han estat "molt actius", tal com ha explicat Société Générale. Hi ha hagut un gran nombre d'operacions sindicades i per tant amb un gran volum col·locat entre la base inversors. En concret, els emissors espanyols han emès un total de 89.800 milions d'euros, un 9,7% més que el 2016.

La xifra emesa s'acosta als 90.000 milions d'euros i està per sobre de la xifra de 2014 i a prop dels 92.000 milions d'euros que es van registrar el 2013. "S'ha emès més perquè el sector públic ha estat més actiu", ha comentat Fernando García, codirector de mercats de capitals de Société Générale. De fet, el volum col·locat pel sector públic ha augmentat un 21%.

Alhora, el volum col·locat per entitats financeres ha pujat un 5%. En canvi, el volum col·locat pel sector corporatiu s'ha mantingut pràcticament estable. Fernando García ha explicat que a principis de 2017 hi va haver poc moviment per les eleccions franceses, "però quan va guanyar Macron es va treure el tap al mercat i va començar a augmentar-ne l'emissió".

Així, Javier Guzmán, codirector de mercats de capitals, ha assenyalat que el sector més interessant el 2017 ha estat el financer pel tipus d'emissions que s'han realitzat. Ha estat un any molt actiu amb un volum important col·locat pel sector financer espanyol. D'aquesta manera, s'han vist set operacions de tipus sènior, tres de sènior non preferred, dos de tipus covered bond, nou de tipus Tier 2 i 7 de tipus AT1.

Pel que fa al 2018, Société Générale apunta que s'haurien de seguir veient unes condicions de mercat favorables. "Serà interessant veure l'impacte de la rebaixa del programa de compres del Banc Central Europeu", han assenyalat. Així mateix, afegeixen que caldrà estar atents també als missatges que publicaran el BCE i la Fed. No obstant això, creuen que la liquiditat i la gana dels inversors cap a operacions de primari es mantindrà i que per tant els volums d'emissió seran similars als d'aquest any.

contador