Els rendiments del deute alemany i americà freguen mínims històrics pel coronavirus

Disminueix l'interès pel risc impulsant una preferència per actius més segurs

César Vidal
Bolsamania | 25 feb, 2020 11:33 - Actualitzat: 17:23
ep economia- la deuda soberana con rentabilidad negativa crece un 50 en tres meses segun etoro
EUROPA PRESS - Archivo

Els rendiments del deute alemany i americà apunten cap a mínims històrics pel temor de l'impacte del coronavirus sobre l'economia xinesa i l'economia mundial. En el cas del bo alemany a 10 anys (bund), la seva rendibilitat ha baixat fins al -0,49%, mentre que a mitjan gener cotitzava a -0,21%.

El bund va marcar una rendibilitat mínima històrica per sota del -0,7% a la fi del mes d'agost de 2019, coincidint amb la preocupació sobre la guerra comercial entre la Xina i els EUA i el seu impacte sobre les exportacions alemanyes. Des de llavors, encoratjat per l'acord comercial signat per Pequín i Washington, el rendiment del bund s'havia recuperat de manera important.

"Les preocupacions causades pel coronavirus han afectat amb força els mercats, amb un abast més global pel temor que no pugui ser contingut tan fàcilment com s'havia anticipat", afirma Joshua Mahony, analista d'IG. "Després d'aquestes vendes, s'ha produït una cerca d'actius refugi", afegeix aquest expert, sobretot cap a l'or i els bons.

El menor apetit pel risc ha provocat també una brusca caiguda en la rendibilitat del deute públic estatunidenc. La rendibilitat del bo americà a 10 anys ha davallat fins a 1,35%, molt a prop del seu mínim històric de 1,325%, marcat el 6 de juliol de 2016.

"La preocupació per una pandèmia global ha provocat una rotació intuïtiva dels actius de risc cap a refugis segurs per començar la setmana", ha comentat Ian Lyngen, analista de BMO, segons ha recollit CNBC. “La xifra més important als EUA és el mínim històric de 2016 establerta després del Brexit. Si es trenca aquest nivell, caldrà mirar més avall", ha afegit.

El moviment del deute públic estatunidenc anticipa un menor creixement econòmic als EUA. En aquest sentit, els analistes de Goldman Sachs han retallat la seva previsió del PIB estatunidenc per el primer trimestre fins al 1,2% des del 1,4%.

"Els riscos són clarament esbiaixats a la baixa fins que es contingui el brot", ha comentat Jan Hatzius, economista en cap de Goldman. "Una quantitat cada vegada major de companyies estan contemplant possibles retallades de la producció, si les interrupcions de la cadena de subministrament persisteixen durant el segon trimestre o més enllà", ha afegit aquest expert.

Els bons també estan anticipant més mesures de suport per part dels bancs centrals, tant de la Reserva Federal (Fed) com del Banc Central Europeu (BCE). L'economista en cap d'AXA IM, Gilles Moëc, anticipa que el BCE pot "elevar el volum de compra de bons corporatius", enlloc de la compra de deute sobirà.

Per part seva, els futurs sobre els fons federals americans han duplicat la probabilitat d'una davallada de tipus al març per part de la Fed fins al 23% des de l'11% del passat divendres. I per a la reunió d'abril, han augmentat aquesta probabilitat fins al 45% des del 36%. Tal com estan les coses, els bons estan anticipant com a mínim una forta desacceleració econòmica a curt termini, a l'espera de com evolucioni la crisi del coronavirus durant les pròximes setmanes.

contador