L'ofensiva s'havia avisat prèviament i no ha causat víctimes mortals
Els mercats estan tranquils malgrat l'escalada de la tensió geopolítica per l'atac amb drons de l'Iran a Israel aquest cap de setmana. Aquest atac és la resposta esperada a l'ofensiva d'Israel a l'ambaixada de l'Iran a Damasc. Com es valora el que ha passat als mercats? Com han reaccionat els diferents actius? Què està passant amb el petroli?
A continuació, els plantegem cinc consideracions clau atès a la reacció més immediata dels actius del mercat i a les opinions dels experts.
1. Les borses mantenen la calma. Això es deu, tal com indica Stephen Innes, gestor d'SPI Asset Management, que ha estat un atac molt calculat per part de l'Iran, del qual s'ha avisat prèviament i que ha tingut un "impacte letal limitat". No hi ha hagut víctimes mortals, només una base militar n'ha resultat lleugerament malmesa. Tot això suggereix, tal com apunta l'expert, "un enfocament estratègic destinat a minimitzar el mal en comptes d'escalar les tensions".
Els inversors tenen present aquest aspecte i per això les borses mantenen la calma, cosa que succeeix igualment amb el petroli.
2. El cru manté també la tranquil·litat. Diuen els experts que l'impacte al mercat petrolier està sent limitat precisament per aquest impacte limitat de l'atac. "De fet, aquesta mesura calculada per part de l'Iran podria atenuar les preocupacions sobre les interrupcions en el subministrament i alleujar els responsables de polítiques que lluiten contra les pressions inflacionàries. No obstant, la situació continua sent complicada i el risc de titulars probablement es mantindrà per un temps", apunta Innes.
El Brent cau ara per sota dels 90 dòlars el barril (-0,8%, 89,69 dòlars) i el West Texas cedeix fins als 84,93 dòlars (-0,97%).
3. La calma de l'or reflecteix també calma entre els inversors. L'or, que cotitza a màxims de tots els temps, manté la tranquil·litat aquest dilluns i fins i tot cau molt moderadament. Si els nerviosos s'haguessin disparat, l'or també ho hauria fet, però aquesta reacció mesurada és un reflex alhora d'aquella tranquil·litat. El metall preciós cotitza ara als 2.373 dòlars.
Això sí, cal no oblidar que l'or puja sense parar des que arrenqués l'any i que les tensions geopolítiques son una de les causes més esgrimides per explicar aquestes alces, per la qual cosa en certa manera es podria dir que el metall preciós ja podria haver descomptat aquest atac de l'Iran que, per altra banda, es preveia.
4. Preocupa el possible tancament de l'Estret d'Ormuz. Amb tot, és evident que hi ha nerviosisme i preocupació pel que pugui passar. Un factor que citen els analistes és la possibilitat que l'Iran tanqui l'estret d'Ormuz, a través del qual passa el 20% del volum del consum mundial del petroli, així com una part significativa del gas.
"El tancament de l'Estret d'Ormuz portaria els preus (del petroli Brent) al rang de 120 a 130 dòlars", afirma Andy Lipow, president de Lipow Oil Associates, segons recull 'CNBC'.
"Els Estats Units han instat Israel a mostrar contenció. Iran ha amenaçat prèviament de tancar l'Estret d'Ormuz, a través del qual passa el 20% del volum del consum mundial de petroli, així com una part significativa del gas", escriuen els analistes de Danske Bank.
5. Tot depèn de la resposta d'Israel. Els analistes de Link Securities indiquen que ara tot depèn de la resposta israeliana, però que la manca de suport dels seus aliats, especialment del govern dels Estats Units, impedirà un atac directe a l'Iran. Afegeixen que aquest és l'escenari que estudien els mercats atenent com s'estan comportant els diferents actius.
"Cal assenyalar que totes les parts involucrades han actuat segons el que estava previst. Iran, de cara a l'opinió pública del país i del conjunt del món àrab, estava 'forçat' a respondre l'atac israelià al seu consolat, però ho ha fet d'un manera, anunciant-ho per endavant, que sembla que estava destinat a permetre a Israel i els seus aliats, tal com va passar, minimitzar l'impacte de l'atac, cosa que sembla indicar que no desitja una escalada del conflicte a la regió", escriu Juan José Fernández -Figares, director d'anàlisi de Link Securities.