Biden i Xi planegen una cimera virtual entre els Estats Units i la Xina abans de final d'any

Es pretén millorar la comunicació entre els dos països

Bolsamanía
Bolsamania | 07 oct, 2021 18:24
biden s engage aupres de macron a des consultations approfondies

Els Estats Units i la Xina han acordat que els seus presidents mantinguin una reunió virtual abans que finalitzi l'any, segons ha declarat aquest dimecres un alt funcionari de l'administració nord-americana, després d'unes converses d'alt nivell destinades a millorar la comunicació entre els dos països.

La reunió a porta tancada en un hotel de l'aeroport de la ciutat suïssa de Zuric entre l'assessor de seguretat nacional dels Estats Units, Jake Sullivan, i el cap de la diplomàcia xinesa, Yang Jiechi, ha estat la primera trobada cara a cara des que al març es produís un inusual intercanvi públic de queixes a Alaska.

Funcionaris nord-americans han suggerit que la reunió ha estat una continuació de la trucada del president Joe Biden amb el president xinès Xi Jinping del 9 de setembre, com recull Reuters, abans de la qual les dues economies més importants del món semblaven estar en un punt mort.

La Casa Blanca ha declarat que Sullivan va plantejar les seves preocupacions sobre temes polèmics com les accions de la Xina al Mar de la Xina Meridional, així com sobre els drets humans i les postures de Pequín sobre Hong Kong, Xinjiang i Taiwan.

No obstant això, al final de la jornada, tant Pequín com Washington han dit que les converses, que van durar sis hores, van ser constructives i sinceres.

"De la conversa d'avui ha sortit un acord per celebrar una reunió (cimera) bilateral virtual abans de finals d'any", ha assenyalat el funcionari nord-americà als periodistes.

En ser preguntada per més detalls sobre aquesta reunió, la portaveu de la Casa Blanca, Jen Psaki, ha dit: "Encara estem treballant en com seria això, quan i, per descomptat, els detalls finals no els tenim encara".

Les primeres especulacions apunten que Biden i Xi podrien reunir-se en persona a la cimera de G20 a Itàlia a l'octubre, però Xi no ha sortit de la Xina des de l'esclat de la pandèmia a principis de l'any passat, segons informa Reuters.

"La conversa d'avui, en termes generals, ha estat un compromís més significatiu i substantiu que cap que hem tingut fins ara", ha dit Sullivan, i ha afegit que Washington esperava que fos un "model a seguir per a futures trobades".

No obstant això, el funcionari ha assenyalat que no hauria de considerar-se com un desglaç en les relacions.

"El que tractem d'aconseguir és un estat estable entre els Estats Units i la Xina en què siguem capaços de competir intensament, però gestionar aquesta competència de manera responsable", ha declarat Sullivan.

El Ministeri d'Afers Exteriors de la Xina ha informat en un comunicat que Yang va dir a Sullivan que la confrontació danyaria els dos països i del món.

"Les dues parts han acordat prendre mesures (...) per enfortir la comunicació estratègica, gestionar adequadament les diferències, evitar el conflicte i la confrontació", ha informat el comunicat del ministeri.

contador