Els resultats de Telefónica superen previsions però "són pitjors a Espanya"

Banc Sabadell destaca "les pitjors dades d'EBITDA a Espanya"

César Vidal
Bolsamania | 04 nov, 2021 10:45
ep archivo   telefonica espana crece en ingresos por segundo trimestre consecutivo y factura 9209
TELEFÓNICA - Archivo

Els resultats de Telefónica han superat els pronòstics del consens gràcies a la millor contribució del que s'esperava del negoci a Hispanoamèrica i als extraordinaris més grans per la venda d'actius realitzada durant els últims mesos. Com a factor negatiu, els experts destaquen la debilitat mostrada pel compte de resultats a Espanya, el seu principal mercat i que és el principal llast per a la seva cotització en borsa.

Telefónica
4,209
  • -0,92%-0,04
  • Max: 4,27
  • Min: 4,19
  • Volume: -
  • MM 200 : 3,71
16:56 30/04/24

"Els resultats inclouen una plusvàlua de 753 milions d'euros a nivell EBITDA per la venda del negoci de Costa Rica i de torres de Telxius a Alemanya i han superat àmpliament les previsions de consens, recolzades principalment per la millor evolució del que s'esperava del negoci de Hispanoamèrica", explica Iván San Félix, analista de Renta 4, que aconsella sobreponderar el valor en cartera, amb una valoració de 5,70 euros per acció.

Per la seva banda, els analistes de Banc Sabadell, que aconsellen comprar el valor, destaquen que els resultats s'han situat "per sobre del que s'esperava" a causa dels majors extraordinaris per la "venda de torres a Alemanya, la venda de Costa Rica i les operacions de xarxa al Brasil i Xile".

A més, destaquen el "millor EBITDA a Hispanoamèrica", encara que com a factor negatiu subratllen que l'EBITDA a Espanya s'ha situat "per sota del que s'esperava". Així, indiquen que "l'impacte" en cotització "podria ser negatiu per les pitjors dades d'EBITDA a Espanya".

En aquest sentit, Telefónica ha informat que els ingressos fins al setembre a Espanya es van mantenir estables als 9.209 milions d'euros, però l'OIBDA (resultat operatiu abans d'amortitzacions) va baixar un 5,4%, fins als 3.535 milions d'euros, cosa que ha provocat una baixada del marge OIBDA fins al 38,4% des del 40,6%.

Això, segons la companyia "reflecteix l'impacte del major cost de l'energia, el pes d'ingressos més gran amb menor marge (TI i terminals) i l'erosió del valor derivada de la pandèmia".

De moment, el mercat està penalitzant aquesta debilitat dels resultats a Espanya, cosa que explica les vendes que està registrant el valor després de publicar les seves xifres.

ASPECTES POSITIUS I NEGATIUS

Des de Bankinter, l'analista Elena Fernández-Trapiella, el consell del qual és neutral, amb una valoració de 4,50 euros, destaca com a factors positius "el retorn a creixement positiu d'ingressos i OIBDA, la reducció significativa del deute, que allunya el risc a una rebaixa del rating del grup i dona sostenibilitat al dividend, i la compra d'espectre per a 5G, que es desenvolupa sense primes excessives i enforteix el posicionament del grup als mercats clau”.

"Per la banda negativa", subratlla que "el potencial de creixement estructural és reduït, la competència elevada i el grup afronta un nou cicle inversor per al desplegament del 5G i la compra d'espectre, que en un primer pas comporta esforç de CAPEX que s'anirà traslladant a OPEX". A més, comenta que “l'exposició a divises llatinoamericanes augmenta el perfil de risc del grup”.

Per acabar, indica que "un risc addicional és la propera subhasta dels drets de la Lliga de futbol per al període 2022-2025 que s'inicia al novembre. L'oferta d'aquest contingut ha estat clau per al lideratge de Telefónica a Espanya i la pèrdua de l'exclusivitat d'aquest contingut podria resultar en una pèrdua de clients i una reducció del consum mitjà per client (ARPU) des de 90 euros/mes cap a la mitjana de 60 euros/mes, que no es compensaria per l'estalvi en l'adquisició dels drets".

contador