La cúpula del Mobile es reuneix les 14.00 hores per a ajornar o cancel·lar l'esdeveniment

GSMA celebra un cim extraordinari del seu consell

Bolsamanía
Bolsamania | 12 feb, 2020 11:19 - Actualitzat: 13:14
ep vistantes del mobile world congress barcelona - mwc 2019 en la entrada de fira barcelona
David Zorrakino - Europa Press - Archivo

GSMA, organitzadora del del Mobile World Congress (MWC), ha avançat a aquest dimecres, a les 14.00 hores, la reunió del seu consell que havia de celebrar-se aquest divendres a la qual decidirà la destinació de l'esdeveniment, que està previst que se celebri a Barcelona del 24 al 27 de febrer. La baixa d'una trentena d'empreses per la crisi internacional del coronavirus ha provocat una espantada de companyies que ja és imparable, amb nous noms que engreixen la llista d'absències gairebé a cada hora que passa. Les últimes, Deutsche Telekom i Nokia, que se sumen a Facebook, Rakuten, Cisco o AT&T.

L'alarma sanitària ha posat als organitzadors en la difícil tessitura de seguir endavant amb la celebració del certamen tecnològic, cancel·lar-lo o ajornar-lo a l'estiu, amb la data del 30 de juny com la més probable. GSMA no es pronuncia sobre aquest tema, no obstant això, fonts pròperes a l'organització han confirmat a '*Bolsamanía' que l'ens contempla aquest retard com una de les alternatives viables. Els 26 membres del seu consell formen part dels principals operadors de telefonia del món, entre els quals destaquen Vodafone, Telefónica o la Xina Telecom i està presidit per Stéphane Richard, president i CEO d'Orange. Sobre les seves espatlles recau la tasca de seguir endavant amb un Mobile descafeïnat, sense la presència de gegants com a LG, Ericsson o Sony. O optar per no celebrar-ho i deixar pas a l'edició de 2021.

La majoria d'aquestes 'telecos' encara no s'ha pronunciat sobre la seva assistència a la fira tecnològica, amb l'excepció de la nipona NTT Docomo i la ja citada companyia alemanya Deutsche Telekom, i segons apunten algunes fonts es troben en constant contacte per a prendre una decisió conjunta, encara que es dóna per feta la seva no concurrència, per la qual cosa la cancel·lació caurà pel seu propi pes. No obstant això, en declaracions a Bolsamanía, Vodafone i Orange expliquen que la postura final es prendrà des de les seves seus a Regne Unit i França, respectivament, mentre Telefónica reconeix "estar a l'expectativa". Això sí, totes elles refereixen les pèrdues milionàries que la suspensió del MWC les implicaran.

L'organització es troba en la cruïlla de deixar caure el Mobile, que atreu a més de 100.000 visitants i repercuteix a Barcelona un impacte econòmic de gairebé 500 milions d'euros, o buscar una alternativa al llarg d'enguany, per a limitar els danys monetaris i estalviar-se les milionàries indemnitzacions a les quals GSMA i les asseguradores hauran de fer front i que ara com ara són difícils de quantificar. A més, l'ens tampoc té clar què ocorrerà amb el segon dels tres certàmens anuals que organitza, que se celebra a Xangai, del 30 de juny al 2 de juliol, just en l'epicentre del brot del nou coronavirus (Covid-19), que ja s'ha cobrat més de 1.000 morts a la Xina i prop de 44.000 afectats. El tercer dels seus congressos és en Los Angeles, a la fi d'octubre.

Per tots aquests motius, una alternativa que es troba sota estudi, segons 'El Confidencial Digital', és reprogramar el MWC de Barcelona a les dates de Xangai, fet que solucionaria dos problemes de cop. GSMA no ha contestat a la petició de Bolsamanía sobre la solidesa d'aquestes especulacions i Fira de Barcelona sosté que el seu calendari per a la resta de 2020 està ple a hores d'ara, la qual cosa afegeix una gran dificultat a l'hora de posar en marxa aquesta solució.

D'altra banda, els responsables dels hotels i restauradors de la ciutat assenyalen també que en aquestes dates es troben a plena capacitat, per la qual cosa s'agrega el problema de l'hospedatge. El Gremi d'Hotels de Barcelona va indicar la setmana passada que tenia 28.000 habitacions reservades de cara al Mobile, una xifra similar a la de l'any anterior, però no ha quantificat encara com estan afectant les recents anul·lacions de les empreses que han cancel·lat.

El vicepresident de Luxury VTC i propietari d'Actuacions Alegre -empresa barcelonina de VTC tradicionals-, Sergi Alegre, subratlla que el Mobile és "la factura més gran de l'any", avisat que, si el saló cancel·la, tindrà "un impacte brutal" per al sector, tenint en compte que si tira endavant aquesta edició ja no registraran els resultats d'anys anteriors, amb la presència de menys empreses i delegacions més petites de les que si que vénen.

NOTABLES ABSÈNCIES

La nipona Rakuten i les estatunidenques Facebook, Cisco, AT&T i Intel i la xinesa Vivo han confirmat entre el dimarts i el dimecres que no participaran en el congrés mundial de mòbils, sumant-se a altres companyies com Ericsson, Amazon, Sony, LG, Umidigi, Nvidia, NTT Docomo i Gigaset. Entre les quals sí que assistiran, Samsung va anunciar la setmana passada que reduïa la seva presència, igual que la xinesa ZTE. Marques com Huawei i*Xiaomi si que han confirmat la seva participació.

Pel que fa a l'organitzador, GSMA continua sospesant què fer i es tanca a donar pistes fins al divendres, quan emetrà un comunicat oficial. Fins al moment, des de la GSMA, s'han augmentat les mesures preventives després de l'alerta del *coronavirus, de manera que els participants del MWC arribats de *Hubai (la Xina) no podran accedir a l'esdeveniment, i es mesurarà la temperatura a tots els assistents.

A més, tots les persones que hagin estat a la Xina necessitaran una prova que demostri que han estat fora del país 14 dies abans de l'esdeveniment, que preveu la participació de 2.800 expositors. Aquestes mesures se sumen a altres preventives com l'augment de dispensadors de sabó desinfectant, el canvi de micròfons dels conferenciants i la recomanació als assistents d'abstenir-se de saludar-se donant-se la mà.

A més, enguany el telèfon 24 hores per a incidències que posa a disposició el *MWC també comptarà amb una persona específica que atendrà anomenades en matèria de salut i es disposarà de dotacions del Sistema d'*Emergències *Mèdiques (*SEM), com en edicions anteriors.

contador