UPTA demana baixar l'IVA al 5% en turisme i un ajust fiscal per recaptar 80.000 milions

L'associació creu a la reforma fiscal no pot recaure sobre les minvades rendes dels autònoms

Irene Hernández
Bolsamania | 10 jul, 2020 17:39
ep trabajador trabajando camarero bar autonomo consumo cafeteria cafe precios ipc empleo paro parados hosteleria
EUROPA PRESS - Archivo

La Unió de Professionals i Treballadors Autònoms (UPTA) creu necessari escometre un ajust fiscal però sense que recaigui sobre les "minvades rendes dels autònoms i treballadors". Per això, han detallat una sèrie de mesures, entre les quals s'inclouen canvis a l'IVA, que farien augmentar la recaptació en més de 80.000 milions d'euros.

La primera de les seves propostes és la d'establir un tipus superreduït del 5% per a les activitats d'hostaleria i turisme durant un període de, almenys, dotze mesos. A més, s'elevaria fins al 25% el tipus d'IVA aplicable a unes certes activitats, béns i serveis considerats de luxe.

També veuen necessari elevar, durant un període de dos anys, el tipus marginal màxim de l'IRPF per a les rendes superiors a 100.000 euros anuals, i apujar en un punt, durant un període de dos anys, el tipus aplicable a les rendes de l'estalvi, en rendiments per sobre de 5.000 euros per operació o més de 20.000 euros en termes anuals.

Sol·liciten aplicar una taxa fixa per a totes les operacions o transaccions financeres superiors a 5.000 euros amb caràcter general a tot l'àmbit europeu, almenys als països de l'eurozona. A més, demanen l'aplicació d'un tipus impositiu específic que gravi els beneficis per les transaccions econòmiques que realitzin les empreses de caràcter tecnològic a l'àmbit nacional espanyol. Aquest tipus seria el diferencial entre l'impost que gravi la seva activitat principal al domicili de la societat i l'aplicable al nostre país. Aquesta norma s'harmonitzarà a tot l'àmbit europeu.

En l'àmbit de les plataformes digitals, la seva proposta és establir una normativa especial que reguli en termes fiscals les activitats econòmiques que s'estableixin entre particulars i que no tinguin caràcter estricte de consum col·laboratiu, amb la finalitat d'evitar una activitat professional encoberta i que actuï com a competència deslleial respecte a les activitats regulars.

"Necessitem un model fiscal just; cal evitar que siguin les rendes del treball o els rendiments dels autònoms els que s'emportin la pitjor part", afirma el president de UPTA, Eduardo Abad, que creu que s'ha de "assegurar una contribució equànime de les rendes financeres del patrimoni, del benefici de les societats i especialment de les grans corporacions que desenvolupen la seva activitat a l'àmbit internacional i que compten amb més facilitats per eludir la pressió fiscal".

"Tampoc a l'àmbit del consum la pressió fiscal indirecta pot ser igual per a tots els béns i serveis. Els productes especials o de luxe haurien de respondre de manera diferent enfront dels productes socialment imprescindibles o a les activitats econòmiques més afectades per la crisi", afegeix.

contador