Torna el patiment en els emergents: caigudes en el peso, la lira turca i el rand

La perspectiva de pujades de tipus de la Fed reviu la por d’una crisi de les divises de països en desenvolupament

  • El MSCI Emerging Markets Currency ha enviat un senyal de màxima debilitat
Noemí Jansana
Bolsamania | 15 jun, 2018 12:40
divisas emergentes 1

La caiguda del peso argentí d'aquest dijous fins a un nou mínim històric en el canvi de 27,90 per dòlar ha estat el més notable, però no l'únic entre les divises emergents. L'auge del dòlar, després que la Reserva Federal dels EUA (Fed) hagi anunciat fins a quatre increments de tipus aquest any, ha provocat pèrdues en el peso mexicà, la lira turca o el rand sud-africà, mentre els experts tornen a avisar sobre una crisi en les monedes d'aquests països.

El 6% que s'ha deixat la moneda argentina durant l'última sessió, ha anat en sincronia amb el declivi de la moneda asteca fins als voltants dels 21 pesos mexicans, nivells no vistos des de gener de 2017. La divisa sud-africana, per la seva banda ha arribat al seu pitjor canvi des del 15 de desembre de 2017, als 13,47 per dòlar, mentre la lira turca apunta als seus mínims històrics en desplomar-se fins als 4,75 contra el 'bitllet verd'. El real brasiler no es queda a la saga i es negocia als 3,80 per dòlar.

Des de finals de gener, la moneda brasilera s'ha debilitat al voltant del 15%, el peso argentí ha perdut un 25%, la lira turca ha caigut el 18% i el rand sud-africà s'ha depreciat un 10%.

Però segons indiquen diversos analistes, la cosa no acabarà aquí, ja que l'MSCI Emerging Markets Currency -que segueix 24 països- ha enviat un senyal de màxima debilitat en caure per sota de la mitjana mòbil de 50 setmanes, cosa no vista des de desembre de 2016, i apunta a més declivis. De moment, està en camí d'una tercera caiguda mensual consecutiva per primera vegada des de gener de 2016.

Des de Goldman Sachs i Morgan Stanley anticipen majors caigudes, especialment pel peso argentí que, segons aquests bancs d'inversió, podria perdre un altre 13% abans de finals d'any.

contador